четвртак, 19. јул 2018.

Подршка преусмеравању на обновљиве изворе енергије

Град Београд као највећи произвођач и потрошач енергије још увек веома утиче на квалитет ваздуха, воде и земљишта, па је стога заштита животне средине и ублаживање климатских промена веома важан циљ, речено је на састанку Секторске радне групе за сектор енергетике у организацији Министарства за европске интеграције у Хотелу Метропол.

Према речима Драгана Вуковића из Секретаријата за енергетику, овај сектор покрива електричну и топлотну енергију, угаљ, нафту, гас енергетску ефикасност, обновљиве изворе енергије и сектор рударства. 

–Области интервенције у овом делу јасно одражавају приоритете постављене у Стратегији развоја енергетике Републике Србије до 2025. са пројекцијама до 2030.  године. Србија, а самим тиме и град Београд су се обавезали на испуњење циљних вредности у вези са уштедом енергије и коришћењем обновљивих извора енергије у бруто финалној потрошњи енергије и њихово остварење је јасан критеријум за приоритете – рекао је Вуковић. 

Како је прецизирао, јасно су утврђена и постављена четири специфична циља. То су интеграција са енергетским тржиштем ЕУ и побољшана сигрност снабдевања, побољшана енергетска ефикасност у производњи, дистрибуцији и потрошњи енергије, подршка преусмеравању на обновљиве изворе енергије и смањено загађење од климатских промена у вези са производњом, снабдевањем, преносом  и дистрибуцијом енергије.