субота, 21. јул 2018.

Весић: Београд има традицију аутомобилизма

Заменик градоначелника Горан Весић свечано је данас отворио „Трофеј Београда картинг слалом”, који се први пут одржава на картинг стази Аде Хује. Он је дао старт за трку која је окупила седамдесет такмичара и бројну публику и том приликом истакао да је ово само једна у низу трка које се организују у Београду. 

Догађају су присуствовали председник Спортског ауто и картинг савеза Србије Станиша Лазарац и генерални секретар ауто мото савеза Србије и председник Спортског ауто мото савеза Београда Предраг Ђурђев.

– Београд има традицију аутомобилизма, много трка и бројну публику. Град Београд подржава оваква такмичења. Наша највећа трка „Награда Београда” одржава се на Ушћу, а ове године у септембру окупиће око 150 такмичара. Поред тога, имамо и чувену рели трку на Авали, која се возила и пре рата, а познато је да је дуго краљица Марија држала рекорд на стази. Београд има и трку на Кошутњаку, а обновљена је и трка око Калемегдана, с надом да ће ући у званичан календар трка. Захвалан сам свима који учествују у организацији оваквих манифестација јер оне афирмишу аутомобилизам – истакао је Весић.

Заменик градоначелника је најавио и да креће обнова Музеја аутомобила, који чува традицију аутомобилизма и успомене на наше велике асове. Једним делом ће бити пресељен испод Бранковог моста, у простор од око 800 квадрата, који је за ту намену обезбеђен, навео је Весић. 

Председник Спортског ауто и картинг савеза Србије Станиша Лазарац овом приликом је изразио велику захвалност Граду Београду и Весићу лично на помоћи да се одржи једна лепа манифестација, после дуго година. То је важно због тога што ће Београд наредне године добити Европски шампионат у ауто слалому. Он је најавио да ће се у септембру на овом простору одржати финале европског шампионата за најмлађе, те да се очекује око 150 младих из читаве Европе, којима ће бити дата могућност да покажу своје бравурозне вожње. 

Генерални секретар ауто мото савеза Србије и председник Спортског ауто мото савеза Београда Предраг Ђурђев подвукао је да ће ова трка постати нов симбол аутомобилизма Београда и прецизирао да слалом има све више подршке и присталица у Европи. Од наредне године ова трка ће се бодовати за Централну европску зону европског шампионата, те ће засигурно привући још више публике, закључио је он.