понедељак, 23. јул 2018.

Теодор Херцл добио улицу у Земуну

Скупштина Града Београда усвојила је данас решење којим ће досадашња Улица Прилаз у Земуну понети име Теодора Херцла. Иницијативу да једна београдска улица добије назив по Теодору Херцлу поднела је Амбасада Израела у Београду, а у њој се каже да је Херцлово порекло везано за Земун, где су живели чланови његове породице. Значај ове иницијативе је у томе што се њоме указује и на дубоке историјске везе између две земље и два народа који превазилазе 25 година званичних дипломатских односа.

Председница Комисије за споменике и називе тргова и улица Андреа Радуловић истакла је да је новинар, драматург, географ и писац јеврејског порекла Теодор Херцл у светској историји познат као отац идеје модерног Израела.

– Херцл је рођен 1860. године у Будимпешти, у секуларној јеврејској породици која порекло води из данашњег Земуна. Био је први председник Светске ционистичке организације на којој су постављени темељи модерне јеврејске државе. Кућа породице Херцл, изграђена 1910. године и данас постоји у центру Земуна. Уз ову одлуку подсетићу да је Србија прва земља у Европи која је донела Закон о враћању имовине породицама које су страдале у Холокаусту, као и да смо прва градска власт која је покренула идеју да се на Старом сајмишту изгради Меморијални центар. Усвајање ове одлуке представља наставак свих одлука које Србија доноси у име поштовања према јеврејској заједници и свему што је чинила за наш народ и град Београд – рекла је Андреа Радуловић и додала да је Комисија за споменике и називе тргова и улица прихватила иницијативу Амбасаде Израела у септембру 2017. године .

У наставку седнице градски одборници усвојили су решење по којем ће у наредних шест месеци вршилац дужности директора ЈП „Сава Центар“ бити Ђорђе Мазињанин.

Такође, Скупштина града усвојила је и решења о разрешењу и именовању чланова школских одбора у једном броју основних и средњих школа на територији града Београда.