четвртак, 26. јул 2018.

Свечаном церемонијом именована Улица Теодора Херцла у Земуну

Председник Србије Александар Вучић и председник Израела Рувен Ривлин свечано су данас открили таблу са именом Улице Теодора Херцла у Земуну, а церемонији је присуствовао и градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић. 

Одлуку о преименовању земунске улице Прилаз донела је Скупштина Града Београда на последњој седници, а иницијатива је потекла од Амбасаде  Израела у Београду.

Догађају су присуствовали заменик градоначелника Горан Весић, председник Скупштине града Никола Никодијевић, председница Скупштине Србије Маја Гојковић, министри у Влади Србије, чланови Градског већа, градски секретари, представници Општине Земун, Јеврејске заједнице и организација у Србији, представници дипломатског кора, као и бројни грађани Земуна. 

Градоначелник је Херцла окарактерисао као великог визионара, подсећајући да је био председник ционистичке организације која је омогућила постављање темеља савремене јеврејске државе.  

– Наше пријатељство са Израелом сеже у историју где нас веже заједничка патња и дубоко међусобно разумевање. Чувајући изузетно српско-израелско пријатељство, на предлог тадашњег премијера Александра Вучића, 2016. године били смо прва земља која је донела Закон о враћању имовине жртвама Холокауста. Данас је сарадња Србије и Израела изузетно значајна за нас, а нама Београђанима посебно је драго што су два председника увеличала овај догађај – указао је градоначелник у изјави за Беоинфо. 

Председник Вучић је истакао да Србију и Израел везују слични снови, сличне трагедије, света места и апсолутно исте тежње да будемо „свој на своме”.  

– Србија, иако пати од подела, зна, као некада Земунац Теодор Херцл да, када се нешто науми, то више није сан. Убеђени смо да можемо веома брзо да констатујемо да имамо снажну, никада снажнију, слободну, независну и у свему дефинисану Србију. Српско-јеврејско пријатељство је старо и искрено пријатељство. Новембра 1917, тачно 20 година пошто је на првом ционистичком конгресу установљена ционистичка организација и Херцел постао њен први председник, а на којој је усвојена Балфурова декларација са обећањем формирања јеврејске државе. Србија је прва земља која је подржала декларацију и оснивање јеврејске државе – указао је председник Вучић.  

Он је подсетио да је Рувен Ривлин први председник Израела који је посетио Србију. 

– Хвала што сте вечерас са нама у Земуну, Београду. За нас је то велика част, јер су Срби увек и у најтежим тренуцима, када су други бежали од Јевреја, увек били заједно са њима и делили судбину, и у најтеже време показали ко су добри људи који заслужују ваше поштовање – поручио је председник Србије. 

Председник Ривлин је указао да Земун има „ауторска права” у стварању ционизма и нагласио да се данас, именујући једну улицу Херцловим именом, учвршћује дубока веза између Земуна и Јерусалима, између Србије и Израела.

– Ако је Теодор Херцл рекао да је у Базелу установио јеврејску државу, онда су овде у Земуну „посађене прве младице” државе Израел. Изузетна је част бити овде као председник Израела – земље која је као визија постојала у срцима и душама људи, који су поставили темеље ционистичког покрета много година пре него што је држава формално успостављена – истакао је Ривлин.

Он је подсетио на рабина Јехуду Алкалаја, једног од претече ционизма, који је био главни рабин Земуна, описавши га као човека вере и човека од акције.

– Када је Алкалај сањао о повратку јеврејског народа у своју отаџбину, сањао је и остварање сопственог сна. Имао је реалистичан политички план о успостављању суверене домовине на тлу Израела. Србија је била једна од првих држава која је признала Балфурову декларацију 1917. године. Алкалај је свој план записао у књизи „Божја судбина”, а од свих Алкалајевих ученика, један му је посебно помогао у штампању и објављивању књиге – Јаков Херцл. Много година касније, Јаков је добио сина – Бењамина Зеева Теодора Херцла, који је у јеврејској, ционистичкој и израелској историји уписан као визионар државе Израел и њен творац –  навео је председник Израела.