среда, 8. август 2018.

Радојичић: Значајни пројекти са кинеским партнерима

Градоначелник Београда проф. др Зoрaн Рaдojичић састао се данас у Пaлaти „Србиja” са дeлeгaциjoм кинeскe прoвинциje Фуђен са којом је разговарао о многобројним, заједничким пројектима који се спроводе у српској престоници. Састанку су присуствовали председник Скупштине града Никола Никодијевић, помоћник градоначелника Андреја Младеновић, главни градски урбаниста Милутин Фолић, члан Градског већа Драгомир Петронијевић, градски секретари и представници Градске управе.

Градоначелник Радојичић је истакао да му је велико задовољство што има прилику да угости наше пријатеље који долазе из једног од најразвијенијих региона Кине – Фуђена, као и да их очекују разговори о многобројним пројектима на којима заједнички раде.  

– Пример сјајне сарадње са Кином и кинеским компанијама је Пупинов мост, који је донео бољитак за сваког становника нашег града. Пре неколико недеља започети су радови на изградњи обилазнице око Београда, дела од Остружничког моста до Бубањ потока, а  присуствовали су председник Александра Вучића и амбасадор Ли Манчанг. Не би требало заборавити ни изградњу Кинеског културног центра која је у завршној фази, као ни чињеницу да се наша земља налази на доброј позицији листе земаља које су најпогодније за инвестирање – истакао је Радојичић.

Он је додао да ће пријатељима из Кине презентовати пројекте чија је реализација планирана за блиску будућност и подсетио да је Град Београд на седници Скупштине града донео одлуку да свим инвеститорима, који улажу више од 50 милиона евра, додели специјалне тимове чији је задатак да им помогну у реализацији инвестиције.  

– Разговараћемо и о туризму, јер је за Град Београд изузетно важан број кинеских туриста који се из месеца у месец повећава. Верујем да ће данашњи састанак додатно унапредити одличне односе између две земље и два народа, али и међусобну сарадњу – нагласио је градоначелник.

Шеф делегације провинције Фуђен Лијанг Ђенјунг нагласио је да им је велика част што имају прилику да бораве у Београду и да се сусретну са представницима Града Београда. 

– Очекујемо успешне разговоре са представницима Града Београда. Надам се да ћемо имати још већи увид у могућност наше сарадње на свим пољима као што су економија, трговина, туризам, област образовања. Верујем да ће наши разговори допринети развоју наших односа, поготово када знамо да су добру основу поставили и наши лидери, тако да верујем у позитиван исход разговора који нас очекују и продубљење сарадње на свим нивоима. Искрено са надам лепој сутрашњици коју ће створити регион Фуђен и Србија – рекао је Лијанг Ђенјунг.

Амбасадор Народне Републике Кине у Србији Ли Манчанг рекао је да је кинеска делегација данас пре подне имала веома садржајне разговоре са представницима Владе Србије и да је било речи о сарадњи у области инфраструктуре, енергетике, пољопривреде, културе и спорта. 

 – Постоји велики потенцијал за јачање сарадње у овим областима. Очекујем да ће бити и конкретних резултата. Предстоје нам и разговори са представницима Града Београда од којих такође очекујем сјане резултате – истакао је амбасадор.