четвртак, 9. август 2018.

Град Београд подстиче младе да започну властити бизнис

Председник Скупштине града Никола Никодијевић отворио је данас, у оквиру Међународног дана младих, манифестацију „Дан отворених врата” у инкубатору „Гнездо” палате „Београд”. Ову манифестацију заједнички су организовали градска Канцеларија за младе и Филијала за Београд Националне службе за запошљавање.

Никодијевић је истакао да Град Београд сваке године инвестира све више средстава за самозапошљавање кроз активности Канцеларије за младе. 

– Наш циљ је да подстакнемо младе да буду самостални и охрабримо их да започну сопствени бизнис. Ми ћемо их финансијски подржати, поједноставити бирократске процедуре које су увек билe кочница за самосталан бизнис и мислим да је тај наш приступ у претходним годинама дао добре резултате. Прошле године смо издвојили 12 милиона динара за пројекте, а ове године 15 милиона, и с обзиром на то да је прошле године на тај начин запослено 140 људи, ове године ће их бити 170. Договорили смо се да у наредној години удвостручимо средства и да суштински решавамо проблем који млади имају. Позивам младе људе да дођу и заједно са запосленима у Националној служби за запошљавање и Канцеларијом за младе пронађу за себе права решења. Град Београд има још програма ове врсте, јер нам је циљ да млади људи овде заснују своју породицу, запосле се и унапређују Београд и Србију – казао је Никола Никодијевић.

Директор Београдске филијале НСЗ Добросав Марић истакао је да је број незапослених младих људи за 20 одсто мањи него у истом периоду прошле године.

– Тренутно је број незапослених у Београду испод 80.000, што је најмањи број незапослених у последњих пет година. Национална служба има програм стручне праксе за који сваке године дуплирамо средства, као и за самозапошљавање где ћемо укључити 400 лица, а да радимо добро сведоче и примери да они који су прошле године почели своју делатност, ове године расписују конкурсе за нова радна места – истакао је Марић.

Заменик директора Канцеларије за младе Немања Марковић истакао је да ће у будућности бити организовано још више оваквих манифестација које ће за циљ имати додатну обуку и едукацију младих, како би што пре пронашли запослење или покренули властити бизнис.

Током ове манифестације, саветници за запошљавање, каријерно информисање и вођење, организатори програма запошљавања и образовања одраслих разговараће са младима и пружати им потребне информације из делокруга свог рада.