четвртак, 9. август 2018.

Градоначелници Београда и Бањалуке најавили унапређење сарадње

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић примио је данас у Старом двору градоначелника Бањалуке Игора Радојичића са којим је разговарао о унапређењу сарадње два града.

Догађају су присуствовали и помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић и шеф кабинета градоначелника Бањалуке Милан Грубор.

– Имао сам задовољство да данас угостим градоначелника Бањалуке. Разменили смо искуства и направили пресек тренутног стања у наша два града. Господина Игора Радојичића сам информисао о пројектима који се изводе, као и онима који се планирају у Београду. Разговарали смо како можемо да унапредимо нашу сарадњу и о активностима које у будућности можемо заједно да реализујемо – истакао је градоначелник Београда.

Он је додао да Београд и Бањалука имају дугу и пријатељску сарадњу у разним видовима.

– Верујем да је ово наставак плодотворне сарадње два града, која су врло блиско повезана у сваком погледу. Радујем се и очекујем нове активности – истакао је Зоран Радојичић.

Он је најавио да ће се манифестација „Кочићеви дани” и ове године обележити паралелно у Београду и у Бањалуци, као један од пројеката који ће се заједнички организовати. 

Градоначелник Бањалуке захвалио је челницима Београда на гостопримству и подсетио да су две престонице градови побратими.

Он је истакао да је данас било речи о заштити животне средине, јер два града имају сличне проблеме у том сегменту, као и о искуствима Београда после увођења могућности за добијање грађевинских дозвола путем електронског налога.  

– Бањалука је кандидат за Европску престоницу културе 2024. године, с циљем да наш град постане и регионални центар културе. Културна размена са Београдом и Србијом је за нас од изузетног значаја и убудуће ће бити од велике важности – указао је градоначелника Бањалуке.

Он је истакао и сарадњу образовних институција у два града и позвао градоначелника Зорана Радојичића да посети Бањалуку.