уторак, 14. август 2018.

Весић: „Бир фест” привлачи све више туриста у Београд

У Европи постоји око 200 великих музичких фестивала, а један од свега два бесплатна је београдски „Бир фест”, рекао је заменик градоначелника Београда Горан Весић на конференцији за новинаре у Старом двору, на којој је најављено да овогодишњи Београдски фестивал пива траје од 15. до 19. августа.  

Весић је истакао да Град Београд током свих година трајања подржава фестивал и додао да је град  издвојио и новчану помоћ, што ће постати пракса за наредне године. 

– „Бир фест” је најмасовнији фестивал у Србији и Београду. Поносни смо на све што су људи из организације фестивала постигли за 16 година. Од следеће године ће се укључити и Влада Републике Србије, која је такође препознала значај ове манифестације. „Бир фест” је за Град Београд важан превасходно због туризма, а доказ да Београд на неки начин живи од туризма је чињеница да је економија града у прошлој години од ове привредне гране зарадила 800 милиона евра. Од те своте, прошлогодишњи „Бир фест” је донео зараду од шест милиона евра – рекао је Весић. 

Он је открио да су сви смештајни капацитети у граду попуњени, што потврђује тврдњу да је пред нама најзначајнија регионална манифестација у овом тренутку. 

– „Бир фест” је за град важан и због позитивног имиџа Београда, а не би требало заборавити ни афирмацију рокенрола као „праве” и квалитетне музике.  Осим тога, бендови који наступају имају прилику да свирају пред изузетно великим бројем посетилаца, што у данашње време није чест случај. Организаторима желим пуно среће, а Београђане и госте нашег града позивам да посете „Бир фест” током три дана трајања фестивала. „Бир фест” је бренд Београда, а уједно и доказ да се и без превише новца може направити велики успех. Захвалност дугујемо и свим људима који раде на организацији јер чине добру ствар за град – закључио је Весић. 

Секретар за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима Дарко Главаш рекао је да „Бир фест” из године у годину обара рекорде. 

– Простор који је ЈКП „Зеленило – Београд” уредило покушали смо да прилагодимо концертном простору и захтевима фестивала. Комунални систем Града Београда увек стоји на располагању организаторима великих догађаја који промовишу праве вредности. Фестивал ће и ове године задржати етикету „зеленог”, па ће ЈКП „Градска чистоћа” поставити неколико рециклажних острва, као и више од 200 канти за смеће, а вршиће се и примарна сепарација комуналног отпада – рекао је Главаш. 

Директор Туристичке организације Београда Миодраг Поповић рекао је да је „Бир фест” умногоме допринео промени имиџа Београда као туристичке дестинације. 

– Када промовишемо Београд ван граница земље, можемо да потврдимо да је у овом периоду године „Бир фест” заштитни знак Београда када је интересовање туриста у питању. Листа извођача за ову годину је апсолутни погодак – рекао је Поповић. 

Продуцент „Бир феста” Дејан Грастић апострофирао је сада већ чувену атмосферу по којој је фестивал препознатљив. Он је захвалио Граду Београду и ресорном министарству на помоћи, али и туристичким организацијама Београда и Србије, које су, како је рекао, дале велики допринос у промоцији „Бир феста”.  

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Мирослав Кнежевић истакао је значај манифестационог туризма, рекавши да последња истраживања говоре да су фестивали један од кључних разлога за одабир туристичке дестинације.