среда, 15. август 2018.

Пуштена у рад канализација у насељу Шљивице

Изградња канализационе мреже и фекално-црпне станице у насељу Шљивице је завршена и на овај начин је омогућено да се на канализацију прикључи 197 домаћинстава, саопштено је из Општине Обреновац.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић је приликом обиласка ове локације подсетио да су радови почели пре две године, а да од сутра грађани могу да подносе захтеве за прикључивање на мрежу.

– Тачно две године после почетка радова, који су били заиста захтевни, урађено је преко три и по километра мреже кроз комплетно насеље и урађена је црпна станица. Позивам све да већ од сутра дођу у „Водовод” и пријаве се за прикључење на канализациони систем, а ми ћемо се бавити и другим пројектима, као што је наставак водоснабдевања у селима ка Убу, нови цевовод фи 400 дуж Ваљевског пута од Бошњака до Грабовца и канализација за Ваљевски пут. Канализација за Шабачки пут се такође пројектује. Све радимо системски и плански – истакао је Чучковић.

Он је подсетио да је изградња канализационог система у Обреновцу започета 1963. године и да је прва цев ишла директно у Колубару. Данас, после више од пола века, додао је, нису сва насеља прикључена на мрежу.

Чучковић је захвалио Дирекцији за грађевинско земљиште и изградњу града Београда, која је посвећена овом послу и подједнако брине о приградским општинама. Он је поручио да ће се са пословима наставити док се не буде стигло до последње куће у складу са Генералним планом Града Београда за развој канализационе мреже до 2025. године.

Директор Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу града Београда Бранислав Поповић објаснио је зашто су ови радови значајни.

– Овај пројекат је значајан за ово насеље, али и за цео Београд у смислу заштите животне средине, јер водопропусне септичке јаме загађују подземне воде. Нама је од великог значаја да свуда где је могуће доведемо канализациони систем, људи праве и непропусне септичке јаме, и то је одлично, али кроз неко време тај трошак постане тако велики за њихов кућни буџет – закључио је Поповић.

Из ЈКП „Водовод и канализација” Обреновац подсећају да захтев и потребна документација коштају око осам хиљада динара, као и да је од докумената потребно доставити копију плана парцеле, лист непокретности и грађевинску дозволу или доказ да је објекат у поступку легализације.