недеља, 19. август 2018.

Весић: Реконструкција Топличиног венца почиње 15. cептембра

Реконструкција Топличиног венца почеће 15. септембра, одлучено је на координационом састанку свих градских предузећа, установа и служби које учествују у реализацији овог посла, а којeм је председавао заменик градоначелника Горан Весић.

Он је истакао да ће у другој половини наредног месеца уследити ново уређење централне зоне града.

– У овој фази биће потпуно реконструисана и поплочана Улица Вука Kараџића, од Царице Милице до Чубрине, као и Топличин венац од Чубрине до Поп Лукине, која ће постати пешачка зона и главна веза Kнез Михаилове са Kосанчићевим венцем и приобаљем. Потпуно ће бити реконструисана Улица царице Милице, од Топличиног венца до Вука Kараџића, као и Улица Топличин венац, од Царице Милице до Чубрине. Ове улице ће добити коцку на коловозу и остаће колске саобраћајнице – рекао је Весић.

Према његовим речима, паралелно са уређењем улица, за пролеће наредне године припрема се и уређење парка за који је идејно решење урадио светски познати архитекта Борис Подрека и у којем ће се наћи пет скулптура наше највеће савремене скулпторке Олге Јеврић. 

– Парк ће добити и ново дечје игралиште, чесму, клупе и зеленило. Kамена клупа која ће пратити Улицу Вука Kараџића имаће постављену скулптуру према Улици царице Милице, а према Топличином венцу чесму, док ће на одређеним деловима бити у камену исписани стихови које ћемо заједно са грађанима одабрати. Пешачке стазе у парку биће урађене по узору на паркове у Бечу и Паризу од ситног дробљеног камена, такозвана „terra battuta” која зеленој оази даје посебну чар – појаснио је Весић.

Он је додао да ће уређењем парка са околним улицама пешачка зона, која је недавно проширена у Вука Kараџића и на Обилићевом венцу, добити део слагалице који је недостајао да се споје два атрактора – Kнез Михаилова и Kосанчићев венац са приобаљем.

– То ће практично бити срце пешачке оазе, са умереним саобраћајем у улицама Царице Милице, Грачаничкој, Иван Беговој, односно Чубриној и Топличином венцу испод парка – прецизирао је Весић.

Заменик градоначелника је истакао да ће радови обухватити и замену дотрајалих инсталација водоводне и канализационе мреже, телекома и топлана, нову расвету, као и додатно озелењавање. 

– Биће уређен читав хектар, односно 10.000 квадратних метара јавних површина у центру града. Ново камено поплочање добиће 6.000 квадрата улица, док је парк површине 4.000 квадратних метара – закључио је Весић.