недеља, 2. септембар 2018.

Оджана кружна ауто-трка „Награда Београда – Ушће 2018”

Помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић присуствовао је данас одржавању кружне ауто-трке „Награда Београда – Ушће 2018” и том приликом рекао ће ово место и убудуће окупљати љубитеље овог спорта, најуспешније возаче и најбрже аутомобиле. На стази дугој 2.325 метара било је више од стотину возача.

– Београд има велику традицију ауто-трка, једна од првих трка Формуле један одржана је управо у нашем граду пре Другог светског рата на Калемегдану. Сада је Ушће постало препознатљиво по ауто-тркама и надам се да ћемо ту традицију успешно наставити и наредних година. Ова манифестација говори о томе да ауто-спорт има будућност у нашој земљи. Хвала Душану Борковићу који нам пружа наду да ћемо у ауто-спорту имати још шампиона – нагласио је Младеновић и додао да ће Град Београд наставити да подржава ову манифестацију.

Он је изразио задовољство због тога што се ова трка бодује и на међународном плану, што улива наду да ауто-спорт има будућност.

В.д. секретара за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима Дарко Главаш нагласио је да је ове године постављен нови асфалт на целој стази и додао да комунални систем Београда увек стоји иза догађаја у граду, нарочито оних којима је циљ промоција главног града.

– Следеће године ћемо додатно ојачати стазу и на делу где се оджава трка на 402 метра. На стази су сада урађене нове елестично одбојне ограде дужине више од 500 метара, постављене су и све остале безбедносне препреке и баријере, тако да из године у годину радимо на безбедности свих учесника, али и посматрача – појаснио је Главаш.

Председник Спортског ауто-мото савеза Београда Предраг Ђурђев рекао је да је ово такмичење понос ауто-мото спорта.

– Стаза је захваљујући људима из града и комуналним службама високог стандарда са новим асфалтом и може да дочека нове генерације у бољем, сигурнијем и квалитетнијем руху – навео је Ђурђев.

Возачи су након јучерашњих верификација и техничког пријема у свих пет дивизија одржали по два тренинга од 15 минута. Данашња трка ће се бодовати за ФИА Централно-европску зону (ЦЕЗ), Национални шампионат Србије, Отворено првенство Србије и Шампионат Босне и Херцеговине. 

Догађају су присуствовали и председник Српског ауто и картинг савеза Србије Станиша Лазарац, као и легенда српског аутомобилизма Миодраг Ђелмаш и актуелни такмичар у овом спорту Душан Борковић.

Кружну ауто-трку „Награда Београда – Ушће 2018” организовали су Ауто-мото савез Србије (АМСС), Спортски ауто и картинг савез Србије (САКСС), Спортски ауто-мото савез Београда (САМС) уз подршку Скупштине Града Београда, Спортског савеза Србије (ССС), АМС Осигурања.