петак, 7. септембар 2018.

„Фестивал српске трпезе” 22. септембра на Калемегдану

Манифестација „Фестивал српске трпезе” биће одржана по први пут 22. септембра на простору Савске терасе Калемегданске тврђаве, саопштено је на данашњој конференцији за новинаре у просторијама Привредне коморе Србије. Организатор фестивала је Удружење грађана „Чувари огњишта”, које за циљ истиче допринос очувању нашег гастрономског наслеђа и презентовање културе обедовања са овдашњих простора.

Манифестацију је подржао Секретаријат за културу Града Београда, а присутне је поздравио подсекретар Милан Лазовић.

– Подржали смо ову манифестацију, препознали оригиналну идеју и културно-традицијски, историјски, туристички и привредни карактер. Надамо се да ће манифестација „Фестивал српске трпезе” постати традиционална и успети у свим сегментима. Град Београд сваке године бележи пораст броја туриста због чега би требало ширити културну понуду. Постоји 11 манифестација од посебног значаја за Град Београд, као и 30 установа које делују на културном простору Београда. Надам се да ће реализација ове манифестације протећи у складу са очекивањима организатора, да ће привући велики број посетилаца, као и да ће обогаћена искуством из прве године одржавања у будућности бити још богатија – рекао је Лазовић.

Јелена Станковић из Туристичке организације Београда нагласила је да је гастрономија јако важан сегмент укупне туристичке понуде града, као и да се током последњих година све боље позиционира.

– Од почетка године број туриста у Београду је порастао за 11 одсто, док је само у јулу повећање износило 19 одсто. У питању је стабилан тренд раста броја страних гостију, а међу њима је све више туриста из далеких дестинација којима је за разлику од гостију из региона и ближег окружења заиста потребно представити нашу гастрономију – рекла је Јелена Станковић.

Марија Мијић из ЈП „Београдска тврђава” захвалила је свим градским институцијама које су подржале манифестацију и изразила мишљење да је Калемегдан право место за одржавање „Фестивала српске трпезе”.

Ведрана Драгићевић из Привредне коморе Србије подржала је циљ организатора манифестације да до 2020. године достигне бројку од 100.000 посетилаца.

Члан Организационог одбора фестивала Радивоје Јањић, који је уједно и председник Удружења грађана „Чувари огњишта”, изразио је наду да ова манифестација постане породична и апострофирао богатство српске националне кухиње.