понедељак, 10. септембар 2018.

Отворена изложба „Модерна Београда - архитектонска баштина престонице“

Заменик градоначелника Горан Весић и помоћница министра културе и информисања Данијела Ванушић отворили су вечерас у Галерији Народне банке изложбу „Модерна Београда - архитектонска баштина престонице“. Овом изложбом отвара се и овогдишња манифестација Дани европске баштине у Београду.

Весић је рекао да нема ништа природније него да се Дани европске баштине отворе управо овом изложбом.

- Период између 1918. и 1941. године је време када се Београд модернизовао, европеизовао и убрзано развијао. То је време када је наш град, који је постао део једне велике, нове државе, мењао свој изглед. Објекти који су изложени су сведочанство тог доба. Наша обавеза је да све њих чувамо, јер тако чувамо нашу историју, културу и традицију - истакао је Весић.

Он је најавио да ће током наредне године бити реконстуисан Павиљон Цвијета Зузорић, као и Команда ратног ваздухопловства.

- Павиљон ћемо радити заједно са Министарством културе и тај објекат је одавно требало реконструисати. О реконструкцији другог објекта разговарамо са Војском Србије и та зграда би требало коначно, након бомбардовања, да буде обновљена - појаснио је Весић.

Према његовим речима, ова изложба треба да нас подсећа на време када се наш град развијао, добијао европски облик и на прави начин постајао део Европе.

Вршилац дужности директора Завода за заштиту споменика културе града Београда Оливера Вучковић је рекла да је изложба приређена у години која је проглашена за годину европског културног наслеђа, у години велилих јубилеја.

- Концепт изложбе је осмишљен да репрезентује значајна остварења међуратног београдског модернизма, приказујући 44 објекта, од који је 38 проглашено за споменик културе и 6 номинованио да добију тај статус. Радећи на овој изложби сарадници Завода имали су јасну идеју да широј јавности презентују модерни покрет у Београду, који је препознат као трајна вредност културне баштине. Они су желели и да укажу на богатство његових варијетета, покажу примере добре праксе и укажу на изазове са којима се заштита непокретног културног наслеђа суочава данас – нагласила је она.

Према њеним речима, изложба је повезала више инситуција Града Београда и Републике Србије и успоставила сарадњу са наследницима, носиоцима ауторских права, фондацијама, цивилним сектором и приватним колекционарима.

Помоћница министра културе и информисања за заштиту културног наслеђа Данијела Ванушић је казала да је овом изложбом заштићена баштина престонице.

- Овај јединствени низ репрезентативних архитектонских здања још једном потврђује чињеницу да они чине неизоставни део калеидоскопа наше градитељске баштине, интегрални део нашег културног наслеђа – исткла је она.

Догађају у Галерији Народне банке присуствовалли су и чланица Градског већа Елена Билић и директор Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда Бранислав Поповић.