уторак, 11. септембар 2018.

Градоначелник Београда у званичној посети Љубљани

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић борави од сутра у званичној дводневној посети Љубљани. У делегацији Града Београда, коју предводи градоначелник Радојичић, је и главни урбаниста Милутин Фолић. 

Након званичног пријема у здању Градског већа, који организује градоначелник Љубљане Зоран Јанковић, следе билатерални разговори и презентације на неколико тема. Љубљана ће представити стратешке и акционе планове, окарактерисане као „зелене” и „паметне”, затим ће уследити преглед остварених пројеката који су помогли да добије назив „Зелена престоница Европе”, као и размена искуства у припреми IPA кандидатуре.

Делегација Града Београда ће након тога имати прилику да обиђе радове на пројекту обнављања шеталишта Брег дуж реке Љубљанице. 

Другог дана посете најављена је презентација пројекта „Ширење пешачке зоне у центру Љубљане”, а потом и обилазак конкретних радова. За поподневне сате заказан је састанак на тему споменика Јернеју Копитару. Овај споменик биће постављен на углу улица Џорџа Вашингтона и Палмотићеве у Београду, у склопу уређења платоа, и дар је Љубљане. 

Током посете Љубљани, делегација Београда имаће прилику да са челним људима словеначке престонице размени искуства, продуби сарадњу и конкретизује заједничке пројекте.