уторак, 11. септембар 2018.

Најављен „Златни Бемус” – 50. Београдске музичке свечаности

Педесети „Златни Бемус” најављен је данас на конференцији за новинаре у Старом двору, где су говорили секретарка за културу Ивона Јевтић, в.д. директора Цебефа Дамир Хандановић и председница одбора Бемуса Милица Кадић. 

Том приликом, секретарка за културу Ивона Јевтић истакла је значај великог јубилеја реномираног београдског музичког фестивала.

– Секретаријат за културу Града Београда издвојио је 20 милиона динара за овогодишњи Бемус, што је знатно већа сума у односу на прошлу годину. Захваљујемо Министарству културе и информисања, које је издвојило пет милиона динара, као и Амбасади Републике Кореје на подршци у организовању овог фестивала – рекла је Јевтићева.

Она је истакла да би „Златни Бемус” требало да испуни многа очекивања и осветли правац којим ће се ова вишедеценијска манифестација кретати у новом миленијуму када технологија у великој мери потискује уметничке садржаје и начин презентације уметности из прошлости.

– Програм је осмишљен као сумирање свих најважнијих програмских сегмената који су током историје ове манифестације чинили њен садржај, од „класика”, симфонијског, оперског, солистичког и камерног репертоара, преко изворне, народне музике до савременог тренутка – закључила је Ивона Јевтић.

Дамир Хандановић захвалио је свим организаторима и учесницима на сарадњи и обратио пажњу на програм који је, како каже, пажљиво биран за љубитеље музике. 

Милица Кадић најавила је наступе истакнутих музичара, певача и  ансамбала, који ће наступати од 10. до 20. октобра.

Овогодишњи „Златни Бемус” састојаће се од девет концерата, а наступиће велики ансамбли из Велике Британије, Пољске, Словеније, Немачке, Републике Кореје, Русије, САД, Мексика и Јапана. На отварању свечаности, 10. октобра, у „Сава центру” наступиће оригинални виолиниста Најџел Кенеди.