уторак, 11. септембар 2018.

Осуда вандалског чина у некадашњој ложионици Железничке станице

Завод за заштиту споменика културе града Београда осуђује чин вандализма у ложионоци некадашње Главне железничке станице која је сведочанство развоја београдског железничког чвора и апелује на све релевантне субјекте да се спречи даља девастација овог комплекса.

–    Окретница, ложионица и водоторањ Железничке станице, као и Савска улица (испод моста Газела, у комплексу главне железничке станице) уживају статус претходне заштите и као такве морају бити сачуване од даљег пропадања и девастације попут данашњег случаја уништавања експоната. О културном наслеђу морају бринути они чије је она власништво, а ради очувања покретног и непокретног наслеђа овог изузетно значајног сегмента културног наслеђа Београда, апелујемо на све релевантне субјекте да  спрече даљу девастација овог комплекса. Представници свих релевантних институција, Завода за заштиту споменика културе града Београда, Музеја науке и технике и Историјског музеја Србије изаћи ће на терен, проценити штету и дати услове и мере за санацију постојећег стања – казала је в.д директора градског Завода за заштиту споменика културе Оливера Вучковић.

Она је подсетила да су објекти и експонати једни од ретко очуваних објеката индустријске железничке архитектуре подигнутих пре Другог светског рата, не само на простору Београда, већ и Србије.