среда, 12. септембар 2018.

„Дани европске баштине” – „Европска година културног наслеђа – уметност дељења”

Манифестација „Дани европске баштине” доприноси обогаћивању туристичке понуде Београда и атрактивности Београда као дестинације. Она је постала својеврстан празник културе и туризма јер се тада припремају тематски програми, отварају градска здања, историјске куће, легати, музеји, установе културе и приређује око две стотине разноврсних програма бесплатних за посетиоце, рекао је секетатар за привреду и председник Организационог одбора ове манифестације Милинко Велечковић.

Према одлуци Министарства културе и информисања РС, које координира програме у Републици Србији, тема „Дaна eврoпскe бaштинe” ове године у Србиjи је иста као и у Европи – „Европска година културног наслеђа – уметност дељења”, а „Дани европске баштине” препознати су као један од кључних програма.

– Отварањем изложбе „Модерна Београда – Архитектонска баштина престонице” Завода за заштиту споменика културе града Београда најављен је почетак „Дана европске баштине” ове године у нашем граду. Ова манифестација се у Београду одржава од 2002. године као део велике европске манифестације Савета Европе и Европске комисије, којом се сваког септембра, по истим принципима и са истим симболима, представља наше наслеђе као заједничка баштина европских народа, разноликост култура, традиције, обичаја – истакао је Величковић.

Према његовим речима, у Београду се, као и свих претходних година, реализују бројни програми промоције наслеђа у седамнаест градских општина.

– Користећи расположиве ресурсе, партнерство и сарадњу, градске општине, музеји, културни центри, удружења и друге установе припремили су предавања, изложбе, презентације, разгледања са водичима, представе, радионице, квизове знања, такмичења, видео-пројекције, дечје програме, пројекције филмова, концерте, музичке програме и друго. Тематским програмима обухваћени су значајни јубилеји, као што су стогодишњица од завршетка Првог светског рата, 210 година Велике школе, 150 година Народног позоришта у Београду, 140 година Војног музеја, подсећање на почетак изградње Новог Београда. Бројним и разноврсним програмима обележиће се и Светски дан туризма, 27. септембра, а ове године је посвећен важности дигиталних технологија у туризму – прецизирао је Величковић.

Како је посебно важно упознавање деце и младих са значајем наслеђа, могућностима одрживог коришћења и очувања, навео је Величковић, припремљен је велики број радионица, дечјих програма и презентација.

– Као нешто што је посебно значајно, сви организатори су позвани да воде рачуна о доступности програма за особе са инвалидитетом, а многи су припремили посебне програме намењене њима. Осим тематских програма, у Београду се током манифестације традиционално отварају и градска здања, историјске куће, легати и други простори који током године нису доступни за публику. Као и претходних година, организован је највећи број програма у области културе и туризма. Музеј науке и технике организује међународну конференцију „Европске мреже речних музеја”, а Међународни форум „Дунав река сарадње” конференцију посвећену наслеђу у региону Дунава. У Београду је концентрисано наслеђе од значаја за читав регион, али и више од 45 заштићених природних добара која су и овом приликом обухваћена бројним програмима – нагласио је Величковић.

Он је рекао да ће разноврсни програми удахнути живот споменицима и другим траговима бурне прошлости Београда, а посетиоцима ће ово бити прилика да открију нешто ново и уживају у скривеним тајнама и лепотама града.

Као и сваке године, информације и ажуриран програм у електронској верзији доступни су на интернет-страници Града Београда и Туристичке организације Београда www.beograd.rs; www.tob.rs и у Туристичко-информативном центру ТОБ-а, Кнез Михаилова број 56, (011/2635-622, 011/2635-343).  

За одређене програме потребно је претходно пријављивање због ограниченог броја места, евиденције посетилаца или најава организованих група посетилаца.

Секретар Величковић је захвалио свима који су се одазвали позиву и отворили своја врата за посетиоце и позвао заинтересоване на ову манифестацију.

Манифестацију „Дани европске баштине” организују Град Београда – Градска управа, Секретаријат за привреду, надлежан за послове туризма, Организациони одбор образован решењем градоначелника и око стотину непосредних организатора програма. У сарадњи са секретаријатима надлежним за културу, заштиту животне средине, образовање и дечју заштиту, спорт и омладину, припремљен је велики број програма у свакој од тих области.