среда, 12. септембар 2018.

Весић: Д’Епере је ослободио Београд и био искрени пријатељ Србије

Заменик градоначелника Горан Весић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, амбасадор Француске Фредерико Мондолини и Клод де Сен Пјер, унука маршала Д’Епереа, положили су данас венце на споменик маршалу Франше Д’Епереу на Аутокоманди.

Свечано, уз интонирање химне, одата је почаст француском официру и пријатељу нашег народа, који је помогао српској војсци да 15. сепрембра 1918. године пробије Солунски фронт и крене у ослобађање Србије.

– Франше Д’Епере је становник Београда, јер он то заслужује. Он је командовао српском и француском војском која је 1. новембра ослободила престоницу Србије у Првом светском рату – рекао је Весић, подсетивши да је Д’Епере командовао савезничком војском која је бриљантном победом пробила Солунски фронт и тиме убрзала крај Првог светског рата, јер је Немачка због тог пораза капитулирала 11. новембра 1918. године.

Према Весићевим речима, Град Београд чува успомену на Франше Д’Епереа, а он је уједно и синоним савезништва са Француском. Београд ће наставити да развија пријатељство два народа. Заменик градоначелника је подсетио да је заједничким снагама две владе ове године обновљен Споменик захвалности Француској.

– Ове године ћемо први пут посебно обележити годишњицу ослобођења Београда у Првом светском рату и на тај начин одати почаст онима који су ослободили престоницу Србије. Тада ћемо огранизовати и посебне „Дане Француске у Београду”. Ово ће убудуће бити традиционална прослава – рекао је Весић, најавивши да ће престоница десетодневном манифестацијом „Дани слободе” спојити дане ослобођења Београда у Првом и Другом светском рату. 

Министар Ђорђевић и Весић су пожелели добродошлицу Клод де Сен Пјер и потомцима Франше Д’Епереа.

– Франше Д’Епере је био искрени пријатељ Србије. Француски маршал своје пријатељство је показао када је нама било најтеже. Помогао је измореној српској војсци која је претрпела голготу повлачећи се преко Албаније. Тај гест нама даје обавезу да му одамо почаст. Влада Србије и ја као министар наставићемо са том праксом и трудићемо се да то пријатељство још више продубимо – рекао је Ђорђевић. 

У име своје владе, на споменик Франше Д’Епереу венац је положио и амбасадор Француске Фредерико Мондолини.

– Велика је част да данас обележавамо сећање на француског маршала и српског војводу Франше Д’Епереа. Врховни комадант савезничких трупа био је човек који је радио на развоју српско-француског пријатељства. На том пријатељству и развоју билатералних односа данас раде председник Александар Вучић и председник Емануел Макрон – закључио је Мондолини. 

Посебан емотивни тренутак био је када је Клод де Сен Пјер са породицом дошла на Аутокоманду. Унука Франше Д’Епереа  рекла је да је веома узбуђена и почаствована што се налази у Београду.

– Драго ми је да у Србији постоји тако снажно сећање на мог деду. Он је Србе веома поштовао и имао велико поверење у њих. Као што могу да га имају браћа по оружју. Са српским војницима је проживео најбоље и најтеже тренутке. Касније, после рата, мој деда је био окренут ка развоју добрих односа са Србијом. Породично смо дошли у Београд и могу да кажем да је пријатељство два народа живо и искрено – рекла је Клод де Сен Пјер.