среда, 12. септембар 2018.

Радојичић: Београд да буде еколошки прихватљивији

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић и градоначелник Љубљане Зоран Јанковић разговарали су данас у Градској кући словеначке престонице о унапређењу сарадње и разменили искуства два града у различитим областима. 

– Велика ми је част што сам разговарао са господином Јанковићем и питао га за његова искуства, како је успео да Љубљана овако изгледа. Ово је наш први састанак, а верујем да ће их бити још, јер сам сигуран да имамо пуно тога да научимо једни од других – рекао је Радојичић.

Он је такође истакао да је пролазећи Љубљаном имао прилику да види колико је она напредовала, колико је то хуман град, посвећен обичном човеку и колико је све усмерено ка екологији.

Радојичић је навео да је већина градова у свету све оптерећенија и да све више људи жели да живи у градовима због чега је, како је поручио, јако важно да водимо рачуна о екологији и одрживости градова. 

– Време које је пред нама је врло ризично и ако не учинимо нешто за одрживост и екологију, имаћемо велики проблем. Срећом, имамо овакве примере, као што је Љубљана, који су се на време позиционирали и који су пример целом свету, па и нама – рекао је Радојичић.

Он је навео да је Београд, као и Љубљана, град отворен према свима и додао да је то политика коју он води као градоначелник.

Градоначелник Београда истакао је да је данас имао веома користан радни састанак током којег му је градоначелник Љубљане причао о томе како се тај град развијао протеклих година и како су успели да достигну жељени ниво и постану „Зелена престоница Европе”. 

– Београд се мења и мењаће се у том правцу да постане еколошки прихватљивији и да квалитет живота људи буде бољи – нагласио је Радојичић.

Јанковић је изразио задовољство што је имао прилику да угости Радојичића и подсетио да је Љубљана други град са којим је Београд побратимљен после Чикага. 

– Драго ми је да је нови градоначелник Београда данас код нас. То значи да продужавамо нашу добру сарадњу. Мислим да је размена добре праксе значајна јер омогућава да и једни и други радимо оно што је најважније, а то је да подижемо квалитет живота за све наше грађане – истакао је Јанковић.   

Говорећи о српској престоници, он је посебно истакао значај пројекта „Београд на води”.

Градоначелник Радојичић данас се уписао у „Златну књигу”, у коју се уписују сви значајнији гости Градске куће, а на поклон је од Јанковића добио „Дрвени лист мира” словеначког дизајнера Оскара Когоја.

Након састанка, делегација Београда, у којој је и главни урбаниста Милутин Фолић, обишла је радове на пројекту обнављања шеталишта Брег дуж реке Љубљанице, која протиче кроз центар словеначке престонице.

За сутра је најављена презентација пројекта „Ширење пешачке зоне у центру Љубљане”, као и обилазак конкретних радова.

Такође, заказан је и састанак на тему споменика Јернеју Копитару који ће бити постављен у Београду, на углу улица Џорџа Вашингтона и Палмотићеве, а дар је Љубљане.