петак, 14. септембар 2018.

Наставак археолошких истраживања на локалитету Црквине

Музеј града Београда започео је данас кампању систематских археолошких истраживања на локалитету Црквине у Стублинама, саопштено је из овог музеја. 

Досадашња археолошка ископавања на овом налазишту донела су веома важне резултате за познавање становања, економије, култа и религије током периода позног неолита. 

Стручњаци Музеја града Беграда ове године наставиће истраживање винчанске куће, чија оријентација одступа од уобичајеног положаја објеката на Стублинама, а са циљем откривања намене и значаја ове куће.

Током претходног истраживања ове куће, међу бројним фрагментованим и целим предметима од печене глине, кости, камена и рога, пронађена је и фигурина која представља фантастично биће, получовека-полумедведа са траговима црвене боје на глави и телу. Ово је прва фигурина из Стублина на којој су видљиви трагови бојења. Прелиминарни резултати истраживања ове куће презентовани су прошле године у оквиру изложбе „Једна мало другачија кућа. 

У наредном периоду, у припреми је и изложба „Делићи неолитске стварности: Нове праксе у конзервацији винчанске културне баштине у Стублинама”, која ће бити реализована у Галерији СКЦ „Обреновац”, као и низ радионица и предавања о значају  конзервације у Обреновцу и Стублинама.    

Локалитет Црквине у Стублинама налази се у близини Обреновца, на око 50 километара југозападно од Београда. Реч је о великом винчанском насељу из периода позног неолита на коме је недеструктивним методама теренске проспекције евидентирано преко 250 кућа и других нерезиденцијалних објеката. Прва археолошка ископавања у Стублинама спроведена су 1967. године. Влада Републике Србије је 2014. године прогласила Црквине у Стублинама за културно добро.