петак, 14. септембар 2018.

Весић: „Железнице Србије” дужне да обезбеде експонате Железничког музеја

Једини који су одговорни за оно што се десило у ложионици некадашње Главне железничке станице су „Железнице Србије”. Оне су биле дужне да обезбеде ту имовину, казао је заменик градоначелника Београда Горан Весић, гостујући у Јутарњем програму „Студија Б”. 

– Ради се о вредним музејским експонатима и ја не знам зашто они нису добро чувани. „Железнице” су једине одговорне, јер Железнички музеј припада њима, а то су управо његови експонати и свако друго пребацивање одговорности на било кога другог је само скидање одговорности са оних који су заправо криви што се ово догодило – казао је Весић.

Он је прецизирао да је јуче тим поводом одржан састанак на коме је посредовао Град Београд. 

– Град Београд нема никакве везе са тим догађајем, али смо били ту заједно са предузећима „Београд на води” и „Железнице” и тада је договорено да „Железнице” обезбеде простор, што је и требало од почетка да буде урађено, а да ће Музеј науке и технике заједно са Железничким музејом направити пројекат реконструкције локомотива како би оне биле враћене у првобитно стање и сачуване као вредни музејски експонати – казао је Горан Весић, истакавши да предузеће „Београд на води” нема никакве везе са имовином Железничког музеја нити имају икакве везе са том парцелом. 

Заменик градоначелника нагласио је да се ради о скандалозном догађају и упозорио да ово није први пут да се насиље догађа над културним добрима.

– Нестајале су и статуа Милице Ракић, бисте са Калемегдана, постоји организована мафија која се бави крађом споменика, претапа их и продаје. Ми смо неколико пута тражили и мислим да је време да се уведе ново кривично дело – оштећење културно-историјских споменика и инфраструктуре. Ми не желимо да се више дешава да неко украде бакарну жицу и буде благо кажњен јер је наводно мале материјалне вредности, а због ње сто хиљада људи остане без струје више сати – истакао је Горан Весић.