петак, 14. септембар 2018.

Стручна предавања на „Данима европске баштине” у суботу

Завод за заштиту споменика културе града Београда сутра ће одржати два догађаја у својој оргнизацији када ће омогућити стручно вођење кроз зграду Београдске задруге и предавање о проналаску остатка северозападног бедема римског војног утврђења у Сингидунуму на Београдској тврђави, саопштено је из овог завода. 

Стручно вођење кроз екстеријер и ентеријер Београдске задруге сутра од 11 часова водиће архитекта Завода Александра Шевић, а место окупљања је испред зграде Београдске задруге у Карађорђевој улици 48. 

Из Завода подсећају да је ентеријер зграде један од најлепших у београдској архитектури. Чине га репрезентативни улазни хол, монументално мермерно степениште, слободно стојеће скулптуре набављене у Немачкој, богата декоративна пластика у штуку на зидовима и таваници, рад ликоресца Валдмана, канцеларије и осликана свечана сала на спрату, рад Андреа Доменика и Боре Ковачевића. Зграда спада у ред антологијских примерака српске архитектуре и једно је од највреднијих дела архитеката Стевановића и Несторовића. Поред тога, репрезентује зачетак формирања модерног Београда уз савско приобаље. Зграда Београдске задруге утврђена је за културно добро од великог значаја за Републику Србију.

Стручно предавање „Остаци Римског бедема код Чесме Мехмед-паше Соколовића на Београдској тврђави” археолога Завода Неле Мићовић одржаће се од 17 часова, а место окупљања је код Чесме Мехмед-паше Соколовића на Горњем Калемегдану. 

Током извођења радова на реконструкцији, рестаурацији и презентацији Чесме Мехмед-паше Соколовића, 2017. године откривен је део северозападног бедема римског војног логора у коме је била стационирана IV Флавијева легија. 

На основу откривених налаза, изградња камених бедема легијског логора у Сингидунуму могла би да датира половином 2. и почетком 3. века. Остаци бедема су конзервирани и презентовани „in situ”. Осим римског културног слоја, откривени су и остаци неолитске куће, као и остаци некрополе из средњег бронзаног доба, што говори о континуитету насељавања овог простора. Израду пројекта, радове на реконструкцији, рестаурацији и презентацији Чесме Мехмед-паше Соколовића, као и археолошка истраживања финансирала је ТИКА (Турска агенција за координацију и развој), саопштено је из овог завода.