понедељак, 17. септембар 2018.

Радојичић: Град Београд решен да створи систем бржих реакција на непогоде

Градоначелник проф. др Зоран Радојичић обратио се данас, на свечаном отварању у Старом двору учесницима „Балканске конференције о разумевању ризика” која се, од 17. до 19. септембра, одржава у Београду. 

Он је пожелео добродошлицу учеснцима конференције и истакао да су разумевање и управљање ризицима изузетно важне теме. 

–Као доктор научио сам колико је превенција важна, и да живот неретко спашава добра припрема за стање које не можемо да избегнемо. Нажалост ову лекцију добро знају и Београђани, јер је Београд понајвише страдао у поплавама 2014. године – истакао је Радојичић.

Он је подсетио да је тада неколико градова и општина у Србији претрпело огромну штету, понајвише Обреновац. У обнову и санирање последица поплава у Обреновцу, градоначелник је указао да су Република Србија, Град Београд, Канцеларија за јавна улагања, Светска банка и други донатори уложили 6,5 милијарди динара. 

–Радећи на санирању катастрофалних последица од поплава у Обреновцу научили смо много, и данас ћемо то искуство поделити са учесницима конференције – навео је Радојичић и додао да је Београд данас много спремнији за те ситуације. Такође да је Град Београд решен да уради све како би предупредио и створио систем бржих реакција на непогоде, које је немогуће избећи. 

Он је указао да је са глобалним загревањем и великим еколошким проблемима у свету, природа данас мање наш савезник него икада пре. 

–Природа је непредвидива и упозорава нас да је неопходно да се мењамо, да мењамо своје навике како би смо је сачували и били спремни да одговоримо на изазове које природа пред нас стално поставља – указао је градоначелник. 

Он је подсетио да Град Београд ради на многим значајним пројектима у тој области, истакавши изградњу бране која треба да заштити Нови Београд и Земун у ситуацијама повећаног ризика од поплава. 

Отварању Балканске конференције о разумевању ризика присуствовали су заменица шефа Делегације Европске Уније у Србији Матеја Норчич, директор Владине канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић и представник Светске банке Самех Вахба. На конференцији се очекује учешће стотине експерата и стручњака са Балкана и из региона, с фокусом на разумевању климатских и ризика од непогода.