среда, 19. септембар 2018.

Духовне свечаности у Раковици

У порти Храма Светог владике Николаја Велимировића у Реснику синоћ су свечано отворене треће Духовне свечаности „Пут духовности”, саопштавају из општине Раковица. Манифестацију су организовали Центар за културу и образовање Раковица, Храм Св. Владике Николаја и Манастир Раковица, а под покровитељством Градске општине Раковица.

Манифестацију je отвориo председник општине Раковица Владан Коцић, док су почасни гости били игуман манастира Ђурђеви ступови код Новог Пазара отац Герасим и Државни секретар у Министарству унутрашњих послова Милосав Миличковић.

У знак захвалности, повеље за посебан допринос у изградњи Храма Св. владике Николаја Велимировића и за свесрдно залагање за унапређење духовности у Србији уручене су државном секретару у Министарству унутрашњих послова Милосаву Миличковићу и ктитору храма Сањи Јаковљевић. Председнику општине Раковица Владану Коцићу уручена је повеља за изузетан допринос у очувању културног наслеђа Србије кроз манифестацију „Пут духовности”.

На отварању духовних свечаности наступили су „Српски православни појци”, драмски уметник Феђа Стојановић, Миленко Ивановић и Школа фруле „Свети владика Николај” из Крагујевца, Певачко друштво „Прело” и група „Београдска чалгија”.
Манифестација „Пут духовности“ ове године ће трајати од 18. до 21. септембра, имаће велики број програмских садржаја и окупиће велики број учесника, представника свештенства, вероучитеље и учитеље веронауке у Раковици, ансамбле кулурно-уметничких друштава Раковице, академске сликаре и бројне уметнике и културне ствараоце.

Данас се Духовне свечаности настављају ликовном радионицом „Савремени иконопис у стрипу и радионицама на тему лика и дела Владике Николаја Велимировића намењене ученицима основних школа. У галерији Центра за културу и образовање Раковица биће одржан програм под називом „Храм у подаваљу”, а у Центру за културу и образовање Раковица, одржаће се хорске свечаности под називом „Сазвучја”. Духовну музику изводиће црквени хор „Опленац”, хор гимназије „Вук Караџић” из Лознице, хор духовне музике „Искон” из Ковина, црквени хор „Видик” са Видиковца, хор Средње музичке школе „Даворин Јенко” и „Српско певачко друштво” из Руме.