четвртак, 20. септембар 2018.

Дигитализација јавне управе је приоритет

Помоћник градоначелника Андреја Младеновић учествовао је данас на „TeleGroup Infosec” конференцији у Белом двору. Панел је био едукативног карактера, организован уз подршку Фондације за образовање престолонаследника Александра II Карађорђевића, а на њему су поред Младеновића учествовали амбасадор САД Кајл Скат и амбасадорка Израела Алона Фишер-Кам. 

Тема конференције јесте да се државним институцијама и пословним системима обезбеде информације како да заштите своје ИТ и комуникационе системе од напада, компјутерских вируса и других облика злоупотребе информација.

Младеновић је на скупу нагласио да је дигитализација један од највећих приоритета наше државе.
 
– Претходних година је доста учињено да се систем дигитализује, а постоје дугорочни планови како да се наш систем унапреди. Први приоритет је да се дигитализује јавна управа која већ пружа боље услуге грађанима и привреди. Електронска управа је моћан алат у борби против „сиве зоне” – рекао је Младеновић.

Према његовим речима, Србија и Град Београд ужурбано раде на повезивању података свих државних органа. 

– Од 1. јануара 2019. године уводимо потпуне електронске порезе на имовину, а од 1. октобра ове године кренуће програм пореских подстицаја за све предузетнике. Акценат се ставља на младе људе који први пут оснивају компанију. Прве године рада они ће бити ослобођени пореза и доприноса – нагласио је помоћник градоначелника.
 
Младеновић је рекао да Град Београд има отворене податке. Као пример је навео јавни превоз. Ти подаци са портала односе се на линије градског превоза, ред вожње, цене карата, стајалишта, даљинар, трасе, паркиралишта и сервисне информације. 

У овој години Градска управа је другим институцијама упутила 5.234 захтева и обрадила 27.901 предмет. 

– Што се тиче Каталога електронских услуга, Град Београд има 123 услуге које пружа 18 организационих јединица. Те услуге су намењене грађанима и привредним субјектима – истакао је Андреја Младеновић. 

У пуној свечаној сали Белог двора он је причао  о пројекту „е-беба”,  онлајн пријави за родитељски додатак и новчана давања породиљама са територије престонице Србије.
 
Амбасадори Скат и Фишер-Кам појаснили су како су њихове државе успеле да заштите своје ИТ и комуникационе системе од напада.

На скупу је говорио Милош Симић, директор „Телекома” за ИТ подршку и ИТЦ сервис, а модератор конференције је био Дино Новак.