петак, 21. септембар 2018.

Весић: Почела реконструкција Топличиног венца

Реконструкција Топличиног венца почела је данас и трајаће 280 дана, рекао је заменик градоначелника Београда Горан Весић, гостујући на телевизији Пинк.

– У првој фази ћемо радити околне улице, Вука Караџића, Царице Милице, Топличин венaц све до Поп Лукине, а у другој парк Војводе Вука који је тренутно један од најнеуређенијих. Читав тај крај ће бити потпуно уређен, што је око 10.000 квадратних метара, од чега је око 6.000 квадрата улица, а преостало парк – нагласио је Весић.

Како је појаснио, улице Вука Караџића и део Топличиног венца до Поп Лукине ће бити пешачке, а улице око парка остају улице са успореним саобраћајем.

– Ту ће бити постављена ломљена коцка, а биће урађене и гранитне плоче. На тај начин повезујемо Кнез Михаилову са савском обалом. Реконструкција Кнез Михаилове је почела 1987. године, када је она претворена у пешачку зону. Потом је рађен део Змај Јовине улице, Рајићеве, па Чика Љубине. Ми смо од 2015. године уредили Обилићев венац, Улицу Вука Караџића, Цара Лазара, део Краља Петра, Делијску. Све смо то полако затварали и претварали у пешачку зону. Прошле године је урађен Косанчићев венац, следеће године ће ту бити галерија одакле ће људи моћи да се спусте у Карађорђеву – истакао је Весић и додао да реконструкција Карађорђеве почиње у наредних недељу дана.

Са уређењем Топличиног венца грађани ће моћи од Палате Албаније пешке да се спусте на реку, навео је он, и додао да се тиме реализује идеја првог урбанисте Емилијана Јосимовића из 1867. године када је почео да уређује Београд.

Весић је најавио да је данас почела и реконструкција Булевара кнеза Александра Карађорђевића, од Улице Љутице Богдана према „Руду”.

– Завршили смо прошле године део од Улице незнаног јунака до Белог двора, а сада радимо и Улицу Баје Пивљанина. Ради се Хумска поред Партизановог стадиона, а урађене су и Љутице Богдана и Булевар ослобођења – казао је Весић.

Заменик градоначелника је подсетио да се Трг републике реконструише, те да ће средином наредне године бити завршен.

– Он ће бити потпуно поплочан, биће уклоњене велике жардињере које су онемогућавале кретање, а поставићемо нове клупе и саднице. Македонска улица ће бити урађена све до раскрснице са Домом омладине, као и Коларчева и Васина. Трг републике ће коначно добити праву физиономију – рекао је Весић.

Осврнувши се на посету Кини председника Србије Александра Вучића, Весић је прецизирао да је потписано 11 уговора, у вредности од око три милијарде долара, те да је то посета која ће Србији и Београду донети нове инвестиције и нова радна места.