петак, 21. септембар 2018.

Вучић и Радојичић обишли дечју клинику „Тиршова”

Председник Србије Александар Вучић, градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић и министар здравља др Златибор Лончар обишли су данас реновиран део Универзитетске дечје клинике „Тиршова". Њих је угостио др Синиша Дучић, директор ове установе. На овом објекту рeнoвирaнa je фaсaдa и нaбaвљeнa сaврeмeнa oпрeмa зa свих 20 oдeљeњa, a 1. октoбрa пoчињe рeнoвирaњe aмбулaнти, у вредности од 160 милиона динaрa посредством Кaнцeлaриje зa упрaвљaњe jaвним улaгaњимa Влaдe РС. 

– Срећан сам данас у дечјој клиници, јер она изгледа много лепше и уређеније. Влада Србије уложила је око 7,5 милиона евра у реновирање овог објекта и куповину опреме. Потребно је још милион и по. До сада је највећи део потрошен у нове иструменте, магнетну резонанцу, ангио-салу и покретне рендген урађаје – рекао је Вучић. 

Према речима председника Србије, Влада је кренула са великим променама у здравству.

– Донели смо одлуку да кренемо у изградњу „Тиршове 2”. Ова клиника ће бити изграђена до 2022. године и налазиће се у Делиградској улици. За четири године имаћемо потпуно другачије, хуманије услове за децу и мајке. То неће бити само клиника за малишане из Београда, већ и за децу из Србије и региона.  Са најпознатијим компанијама у октобру почећемо да радимо студију изводљивости и процена је да ће нас изградња нове клинике коштати око 54 милиона евра – нагласио је Вучић, најавивши да држава планира да измести ГАК „Народни фронт“, јер жели да деца и мајке имају још боље услове.
Он је најавио да ће се позитивно решити питање Инфективне клинике и Онкологије, а постоји могућност да се ти објекти зидају на Бежанијској коси, где има слободних плацева. Према његовим речима, та локација је боља, јер ће клинике пацијентима бити  доступније због близине ауто-пута. Пројекте за те установе ће се узети од најразвијених земаља, које су већ такве клинике изградиле.

Обраћајући се новинарима, председник Вучић је обећао да ће се ускоро повећати плате запосленима у здравству. Намера је да се подстакне медицинско особље да остане у држави, али и да се мотивишу млади да се школују за овај хумани посао.

Медијима су потом представљени резултати реновирања и опремања Универзитетске дечје клинике „Тиршова". До сада је уложено више од 900 милиона динара. За потребе лечења најмлађих набављен је најмодернији апарат за магнетну резонанцу, који је у октобру 2017. године пуштен у рад, као и више од 100 апарата друге медицинске опреме, која је испоручена и инсталирана. Вредност ове опреме је више од 685 милиона динара.  

Приликом реконструкције зграде, у априлу 2018. године завршена је обнова фасаде, столарије и тераса вредна 60 милиона динара. У наредном периоду почеће радови на обнови ентеријера, хируршких, педијатријских и хематолошких амбуланти, у вредности од 157 милиона динара.