петак, 21. септембар 2018.

Радојичић: Полумаратон промовише праве вредности и здрав стил живота

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић рекао је на данашњој конференцији за новинаре поводом 2. Београдског полумаратона да је један од најважнијих аспеката ове трке порука да здрави стилови живота немају алтернативу. Друга трка Београдског полумаратона промовисаће филантропију и биће одржана под слоганом „Трка доброте”, а заказана је за недељу 30. септембар.

Радојичић је истакао да је Београдски маратон постао бренд, не само у Србији, већ региону и Европи, али и изразио мишљење да полумаратонску трку очекује слична будућност. 

– Догађај поводом којег смо се данас окупили је заиста леп, али и значајан због много разлога. Пред нама је други Београдски полумаратон, који ове године носи име „Трка доброте”. Наш град је познат као град доброчинства, али је ова трка још један начин за промовисање таквог понашања – рекао је Радојичић.

Према његовим речима, маратон шаље поруку да је здрав начин живота од велике важности, као и да је свакодневна физичка активност сигуран пут ка здрављу.

– Желимо да та порука остане међу суграђанима, да их подсећа на важност физичке активности. Уосталом, 30 минута трчања дневно гарантује здравствени бољитак више него било шта друго. Поред свега тога желимо да пошаљемо још једну поруку, а то је да хоћемо да помогнемо „Петницу” и установе сличног типа, како бисмо талентованој деци омогућили да направе искорак и унапреде свој научно-истраживачки рад. Мој задатак као градоначелника Београда, јесте да позовем све Београђане, али и институције које су у прилици да учествују. Учествовањем у трци, али и донирањем, појединци и колективи допринеће успеху ове сјајне акције – закључио је Радојичић.

Директор Београдског маратона Дејан Николић је захвалио граду Београду на дугогодишњој подршци и рекао да је за трку тренутно пријављено 2.900 такмичара.

– Светски рекордер у трци на 400 метара са препонама Кевин Јанг је био промотер Београдског маратона и тада је рекао да никада није видео толико добру атмосферу и позитивне вибрације. Приводимо припреме крају и сигурно је да ће све бити спремно за почетак трке – рекао је Николић.

Директор Истраживачке станице „Петница” Вигор Мајић рекао је да је позив тој институцији да буде део Београдског полумаратона представљао пријатно изненађење.

– За нас је то свакако велика част. Петница највећим делом живи од донација, спонзора, фондова и добре воље појединаца и предузећа – рекао је Мајић и подсетио да је Град Београд имао изузетно важну улогу у оснивању ове институције.

Члан Управног одбора Српског филантропског форума Веран Матић истакао је да је Влада Србије препознала важност филантропије.

– Све мере које ће бити предузете имају исти циљ, повећање давања, односно филантропије и да на тај начин читаво друштво постане боље. У питању је дуг процес едукације и активације, који подразумева солидарност, хуманост и племенитост – рекао је Матић.