петак, 21. септембар 2018.

Градоначелник Радојичић разговарао са амбасадором Египта

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић угостио је данас у Старом двору амбасадора Арапске Републике Египат, господина Амр Фатхи Мохамеда Алгувејлија.

Двојица званичника разговарала су о потписивању Споразума о пријатељству и сарадњи између Београда и Каира који би у наредном периоду  требало да се потпише, а који би подстакао развој културне, научне и образовне сарадње две престонице. Овај споразум би установио и праксу размене кретивних младих људи који се баве уметношћу и науком.

Градоначелник је истакао да су две  престонице сличне по чињеници да леже на две велике реке, као и да овакви састанци доприносе размени искуства у области као су комунални системи и водни саобраћај. Он је поручио и да се сарадња може успоставити и по питању туристичке привреде, с обзиром да Београд бележи вишегодишњи раст у броју посета страних туриста.

Амбасадор је поручио да су привредници из Каира заинтересовани за размену искуства два града о раду комуналних предузећа али и саобраћане инфраструктуре. Економска сарадња две престонице  у овом тренутку има потенцијал да се побољша, поручили су домаћин и гост.

Званичници су подсетили и на „Месец египатске културе у Србији”, манифестацију коју је у јулу организовала амбасада Египта поводом 110 година од успостављања дипломатских односа две земље, а у чијој организацији је учествовао и Град Београд. Најављено је и да се следеће недеље одржава први Египатски привредни караван у четири града у Србији, па ће тако Београд, поред  Новог Сада, Ужица и Ниша, моћи да се упозна са оним најбољим што Египат има када је привреда у питању.

Амбасадор Алгувејли и и градоначелник изразили су жељу да се дуга традиција односа две земље настави али и да ова сарадња буде унапређена.