петак, 21. септембар 2018.

Град Београд подржава даљи развој дуалног образовања

Градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак добитник је годишње награде „Златна плакета” београдске Ваздухопловне академије за подршку у достизању европских стандарда у школовању у овој школи.

Гак је приликом уручивања награде на свечаности поводом 94. годишњице постојања школе рекао да је Ваздухопловна академија школа којом се Београд поноси, будући да је једина ове врсте у региону и да остварује запажене резултате.

– Град Београд је препознао њихов квалитет и даћемо све од себе да се њихови успеси наставе у још бољим условима. Потребна нам је снажнија веза привреде и система образовања које мора постати функционално ако желимо да стварамо одмах и лако запошљиве младе људе са вештинама да управљају својим знањем – рекао је Гак.

Он је истакао да трећина београдских ученика који су у овом моменту укључени у дуални систем наставе долази из Ваздухопловне академије, њих 198 од укупно 594 у 11 школа.

–    Подржаћемо даљи развој овог модела пре свега стварањем што бољих услова за рад са децом и за учење. До краја године очекујем да започну радови на реконструкцији ове школе вредни око 23 милиона динара – најавио је Гак.

 За замену фасадне столарије, унутрашњу адаптацију, санацију фасаде и крова на једном објекту школе Секретаријат је, како је рекао, издвојио 16,6 милона и још шест милиона за реконструкцију објекта за практичну наставу.

 Ваздухопловна академија постоји 94 године и има 825 ученика. Прошле године потписан је Споразум о дуалном обазовању са Војском Србије, а школа је добила највишу оцену спољашњег вредновања квалитета рада. Академија је центар за обуку особља за прихват и отпрему ваздухоплова, путника и ствари, организује обуке нелетачког особља, центар је за обуку пилота, овлашћени центар Европске агенције за безбедност цивилног ваздухопловства и у систему је дуалног образовања.


Осим Гака, добитници признања ове школе су пуковник Бошко Зорић у име Генералштаба Војске Србије, Миодраг Поледица, државни секретар Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Мирјана Чизмаров, директорка Директората цивилног ваздухопловства Републике Србије, Зоран Илић, помоћник министарке за ваздушни саобраћај и транспорт опасне робе, проф. Др Радивоје Митровић, декан Машинског факултета Универзитета у Београду и проф. др Габијела Грујић, помоћница министра за дуално и предузетничко образовање и васпитање.