субота, 22. септембар 2018.

Радојичић: „Тиршова 2” представља нови концепт лечења деце

Идеја о „Тиршовој 2” започета је још пре четири године и на њеној реализацији радили су заједнички председник Александар Вучић, министар Златибор Лончар, Влада Србије, лекари и особље из Тиршове и данас је тренутак када смо веома близу реализацији овог пројекта, рекао је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић, гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

–                    У овом тренутку при крају  је тендер за студију изводљивости кроз коју ћемо тачно дефинисати шта нам треба и колика је захтевана површина. Првом анализом која је увод у студију изводљивости процењено је да нам је потребно  30.000 квадрата, локација је у Делиградској улици и у овом тренутку ради се на решавању имовинско-правних односа. Све иде по плану и надам се да ћемо у рекордном року реализовати тај пројекат – истакао је Радојичић.

Он је истакао да ће то значити и нови концепт лечења деце, јер је стандард и у свим развијеним земљама да деца остану што краће у болници.

–                    Циљ је да деца проводе време у болници као да су у играоници, а да за све то време примају терапију. То наравно важи за оне пацијенте који тако могу да буду лечени, а за најтеже пацијенте постојаће најмодернији концепти лечења кроз најсавременије операционе сале, интензивне неге и и одељења са врхунском медицинском опремом – казао је градоначелник.

Говорећи о квалитетној здравственој заштити Београђана, Радојичић је подсетио да су домови здравља у надлежности Града Београда.

–                    То је област у којој заједно раде град и Министарство здравља и где  заједно покушавамо да направимо најбоље ствари. Београђани желе унапређење рада, а за мене је најважније да пацијенти што мање чекају. Они који су заказани не смеју дуго да чекају и за то имамо потребне пилот пројекте. Министар здравља такође инсистира на оптималном коришћењу кадрова и настоји да се тамо где фале здравствени радници запосле нови. На та два начина верујем се надам да ћемо унапредити систем и унапредити здравствену заштиту – каже Радојичић.