субота, 22. септембар 2018.

Радојичић: Уместо џакова мобилна брана против изливања Дунава

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић недавно је најавио да ће решење за одбрану од поплава на обали у Земуну бити брана на Дунаву између Новог Београда и Земуна, а за „Политику” открива да је реч о зиду висине око 50 центиметара и дужине око пет километара.

–    Мобилне бране поставићемо дуж обале, од Бранковог моста  са новобеоградске стране до клуба „Радецки” у Земуну. Реч је о пројекту заштите Новог Београда и Земуна од великих вода Дунава и Саве. Циљ је да у тренуцима када је висок водостај реке и када се појави претња од изливања опрема буде брзо постављена на обалу. Када не буде било потребе за њом, она би била складиштена. То значи да одбрамбену линију више не би чинили џакови већ савремена техничка решења која би се по потреби чувала и превозила из складишта. Осим тога, уредићемо и стазе. Чињеница да Београд има неколико шеталишта и дуге бициклистичке стазе поред реке представља једно од највећих богатстава које нам пружа изузетан положај на две велике реке – наводи Радојичић.

Како преноси „Политика” у оквиру овог пројекта прво ће се обавити грађевинска припрема обале и изградити зид на који ће се онда, по потреби монтирати мобилна опрема. Уговор за набавку опреме, вредан око 1,7 милиона евра закључен је са немачком компанијом а средства су обезбеђена из ИПА фондова Европске уније. Вредност изградње одбрамбеног зида за исталацију опреме, напомиње Радојичић, процењује се на два милиона евра и у то није урачунато завршно уређење стазе и прилазних саобраћајница.

–    „Србијаводе” и град управо припремају акциони документ да би се испунили сви предуслови за избор начина финансирања. Опрема стиже у јуну 2019. године, а план је да зид и стаза започну да се граде 2019. године тако да би све могло да буде готово најраније 2020. године – каже Радојичић и додаје да ће се изградњом савременог одбрамбеног система на Дунаву знатно повећати ниво безбедности и да ће се две општине заштити од изливања реке и потенцијалних последица сличним оним који је престоница доживела 2014. године.

–    Приобаља Дунава и Саве  неопходно је заштити због климатских промена, изузетно вредних садржаја и развојних пројеката, али и због тога што је наша стратегија да спустимо град на реке. Циљ је не само да се сачува приобаље већ и да се заштите његове амбијенталне вредности – истиче Радојичић.

Надлежни планирају да удруже снаге да би одржавање престоничких река и приобаља било квалитетније и да би се пронашла дугорочна решења.

–    Имали смо неколико састанака са „Србијаводама” јер је променом надлежности република добила надзор над обалама. Формираћемо тим који поред „Србијавода” чине релевантна градска комунална предузећа попут „Зеленила Београд” и „Београдвода”. Сви желе да поштују надлежности, дају допринос да се чистоћа река унапреди. Јер, кад изградимо обалу и понудимо грађанима могућност да проведу квалитетно време поред воде, није свеједно какве ће нас реке тамо дочекати – рекао је Радојичић за „Политику”.