понедељак, 24. септембар 2018.

Весић: За месец и по дана завршава се прва фаза изградње пасареле

Заменик градоначелника Горан Весић обишао је данас радове на изградњи пешачке пасареле, којом ће се остварити веза Калемегдана и Савског кеја. Градилиште код Бетон хале обишли су још градски урбаниста Милутин Фолић, директор Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда Бранислав Поповић, в.д. директора Завода за заштиту споменика културе Града Београда Оливера Вучковић и директор Београдске тврђаве Петар Андријашевић.

–  Задовољан сам како напредују радови. Поштују се задати рокови. За месец и по дана биће завршена прва фаза, а на пролеће почињемо са другом фазом. Ова грађевина ће повезати Београдску тврђаву и пешачку зону, са шеталиштем дуж Саве и Дунава. Такође, изградњом пешачке пасареле обезбедиће се безбедан прелазак преко фреквентног Булевара војводе Бојовића – рекао је Весић, најавивши да ће током друге фазе бити уређен партер испод пасареле, а да до тада мора да се уклони један бесправно подигнут објекат. 

Весић је подсетио да су почели радови на уређењу Топличиног венца, који ће бити део интегрисане пешачке зоне, па ће до обале Саве постојати још један пешачки коридор.

–  У току је завршна фаза тендера за гондолу. Она ће повезати новобеоградско Ушће и Београдску тврђаву. Реализацијом ових пројекта, Град  Београд јасно ставља до знања да нам је пешачки и бициклистички саобраћај приритет – закључио је заменик градоначелника. 

Према његовим речима, вредност уговорених радова за изградњу пасареле са израдом техничке документације је 214 милиона динара. Пешачка пасарела се гради према идејном решењу Моста на Калемегдану, које је израдило ЈП „Београдска тврђава” 2008. године, а решење је 2015. године имплементирано у градски пројекат ИМЕ, у оквиру пешачке зоне Кнез Михаилове улице.

–  Ова пасарела је само део слагалице, која се зове Стратегија града Београда. Поставили смо три циља. Прво је измештање индустрије из центра града. Друго је промена хијарархије у саобраћају, а треће је  силазак Београда на реке. Пасареле није само обична грађевина, већ и уметничко дело које су осмислили Британац Ричард Дикон и наш стручњак Мрђан Бајић. Када се пасарела заврши, сигуран сам да ће бити светска атракција – рекао је Милутин Фолић.  

Пешачку пасарелу од Савског кеја до рова Београдске тврђаве чине две целине. Прва је завојита рампа са лифтовском кулом и скулптуром на врху, а друга је пешачки мост који прелази изнад колске и железничке сабраћајнице и завршава се степеништем.  Пешачки мост има још две пешачке гране, које га повезују са паркингом на крову Бетон хале и са зеленом падином на ободу Београдске тврђаве.