понедељак, 24. септембар 2018.

Радојичић: Смањење броја незапослених један од основних приоритета Београда

Град Београд је одговорна локална самоуправа која брине о свим суграђанима и подстиче равноправнији положај теже запосливих категорија на тржишту рада. Посебан приоритет за укључивање у „Мере активне политике запошљавања града” имају најрањивије категорије суграђана, рекао је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић у Старом двору, где је данас отворена Директорска и експертска конференција Центра јавних служби запошљавања земаља југоисточне Европе (CPESSEC).

Догађају су присуствовали Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, амбасадор Аустрије у Србији Николаус Лутероти, као и директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић.

Радојичић је истакао да је смањење незапослености једна од најзначајнијих тема за напредак Србије и Београда, који је главни мотор привредног развоја целе земље.

– Иако најмања у последње две и по деценије, бројка од 80.000 незапослених је и даље висока и захтева од нас додатно ангажовање у овој области. У времену у којем је конкуренција све јача, а послодавци захтевају савремена знања и вештине, теже запосливим категоријама су помоћ и подстицај потребни више него било када пре. Посебан приоритет за укључивање у „Мере активне политике запошљавања града” имају најрањивије категорије суграђана, а то су млади без родитељског старања, жртве породичног насиља и трговине људима, самохрани родитељи, Роми, родитељи деце са сметњама у развоју и избеглице. Дужни смо да  овим категоријама становништва понудимо додатну помоћ како би стекли вештине и постали конкурентни на тржишту – рекао је градоначелник.

Он је подсетио да је Град Београд у јулу, четврту годину заредом, потписао „Споразум о мерама активне политике запошљавања за 2018” са Националном службом за запошљавање.

– У 2017. години, кроз овај програм за који је из буџета града издвојено 12 милиона динара,  запослено је 140 Београђана, а ове године смо издвојили чак 15 милиона и запослићемо 170 суграђана. Програм поред запошљавања подразумева и подршку незапосленима да започну сопствени бизнис – додао је Радојичић и присутнима пожелео успешан рад на дводневној конференцији.

Министар Ђорђевић је рекао да Србија жели нулту незапосленост и изразио мишљење да се држава налази на правом путу када је тај циљ у питању.

– У Србији су позитивни помаци почели 2014. године када је промењена филозофија приступа проблему незапослености. Наша превасходна жеља је да свако има могућност да се запосли, али да би то било оствариво, требало би променити много тога. Велики број пријављених код Националне службе за запошљавање има завршену само основну школу, што је прилично велики проблем са којим се сусрећемо. Недостатак и миграција радне снаге, такође су потенцијални проблеми који би могли да нас додатно оптерете. У земљама са негативном демографском сликом, ти проблеми снажније долазе до изражаја – рекао је Ђорђевић.

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић је подсетио да институција на чијем је челу други пут председава овом конференцијом.

– Приоритетни циљеви ове конференције су унапређење тржишта рада, размена статистичких података између земаља чланица, размена добре и лоше праксе, имплементација пројеката који су често заједнички, као и повећање мобилности радне снаге у региону – рекао је Мартиновић.

Амбасадор Аустрије Николаус Лутероти је захвалио Влади Србије и Граду Београду на организацији конференције и рекао да је у питању веома важна тема.

– Живимо у време нове технолошке и индустријске револуције, као и глобалне економије. Повећање сарадње међу државама и институцијама које се баве овом проблематиком, сада је потребније него икада. Влада Аустрије је дефинисала циљеве, који се превасходно односе на оспособљавање радне снаге за дигитално доба, али и на интензивирање сарадње са земљама Југоисточне Европе – рекао је Лутероти.