уторак, 25. септембар 2018.

Обилазак Земунског гробља

Градска општина Земун и Туристичко друштво „Земун” организовали су све заинтересоване грађане обилазак Земунског гробља са туристичким водичем Олгом Стојчић. Окупљени грађани су сазнали интересантне детаље о историји ове престоничке општине. Групно су обишли знамените грађевине, попут цркве светог Димитрија, познатије као Хариш – Петровићева капела. Лаганом шетњом, искусни водић их је упознао са историјатом маузолеја фон Павла Георгија Спирте. Они су обишли Капелу жалосне Госпе, згдање готичког Распећа и капелу породице Трешчик, а имали су и предавање о рељефим, композицијама и надгробним споменицима који су дела славних уметника Петра Палавичинија, Томе Росандића и многих других. 

У јединственој шетњи кроз историју Земуна присутни су се упознали са животима и делом многих знаменитих Земунаца, чији земни остаци почивају на Земунском гробљу, као што су Петар Марковић, проф. др Војислав Суботић, Стеван Ј. Поповић, Фрања Јенч, песници Раша Ливада и Никола Цинцар – Попоски, као и са породичним гробницама Мозер, Краус, Табачки...

Обилазак Земунског гробља био је и ход кроз славну историју Земуна, у којем су живели и живе кроз деценије и векове заједно многи народи: Срби, Хрвати, Немци, Цинцари, Јевреји, те је подразумевао шетњу кроз православно, католичко и јеврејско гробље.