уторак, 25. септембар 2018.

Дани баштине у Библиотеци града Београда

Предавање Др Наташе Симеуновић Бајић „Југословенска социјалистичка аудио-визуелна култура: еволуција и домети” одржаће се данас у 19 часова у Читаоници Фонда уметности, Кнез Михајловa 56, у оквиру манифестације „Дани европске баштине”.   

„Стварана у специфичним условима југословенског социјализма, под окриљем најдоминантнијег масмедија друге половине 20. века – телевизије – аудиовизуелна култура показује сада, са ове временске дистанце, своје релевантне еволутивне етапе, потенцијале и домете.  Са сигурношћу се може тврдити да је југословенска социјалистичка аудиовизуелна култура део целокупне културе настале у том периоду, према којој данас треба водити адекватну националну културну политику. Кључну улогу у њеној производњи имала је Телевизија Београд као највећи продукциони центар. Међутим, аудиовизуелна култура не показује само своје квалитете и домете, већ и напета укрштања различитих идеолошких позиција”, наводи се у најави предавања. 

Сутрадан, на истом месту и у исто време, Др Милица Божић Маројевић одржаће предавање „Јединств(ен)о у различитости наслеђа. Концепти ЕУ у локалним праксама баштињења”. 

„Како упознати, разумети, очувати и користити културно и природно наслеђе које нас окружује, на који начин презентовати његове вредности, зашто је важно да то чинимо и у којој мери позивање на заједничку историју може помоћи наш „европски пут” – питања су која чине окосницу излагања. Коначно, шта доноси Европска година културног наслеђа на локалном нивоу, елаборираће се на примерима наших пракси, које иако су физички и географски њен део, политички не припадају концепту ЕУ”, истиче се у најави предавања.