уторак, 25. септембар 2018.

Обилазак Великог ратног острва


Поводом „Дана европске баштине”, ЈКП „Зеленило – Београд” и Секретаријат за заштиту животне средине су данас организовали обилазак Великог ратног острва. Приликом обиласка стручњаци „Зеленила-Београд” су грађанима пружили занимљиве информације о овом заштићеном природном добру.

Природно добро „Велико ратно острво”, заштићено 2005. године, састоји се од две речне аде Великог и Малог ратног острва. Укупна површина заштићеног природног добра износи 211,38 хектара.

Подручја Великог и Малог Ратног острва, иако се ради о релативно малом простору, могу се дефинисати као подручја од значаја за заштиту животне средине и културно-историјског наслеђа, а нарочито за очување биодиверзитета. У њему се срећу осетљиви и комплексни екосистеми и сачувана су подручја значајна за врсте и животне заједнице које га насељавају, а имају велику улогу и у одржавању биолошке разноврсности ширег подручја приобаља и самог града.

Велико и Мало Ратно острво имају, међу очуваним влажним стаништима која се налазе у Београду највећу разноврсност у бројности животињских врста, посебно птица, и биљних врста везаних за мочварна станишта. На Ратном острву и око њега се среће 185 врста птица, сврстаних у 45 фамилија и 17 редова. На Великом Ратном острву 77 врста птица се гнезди, од којих су 52 станарице, а 25 селице. Резултати истраживања показују да овај простор представља тачку највећег биодиверзитета на територији Београда, када је реч о орнитофауни. 

На Дунаву уз острво у зимском периоду неке северне врсте птица мочварица зимују и то је једина прилика да се неке од ових врста могу срести у Србији. Велико Ратно острво окружено Савом и Дунавом омогућава боравак птица током целе године. Речни токови представљају путеве којим птице мигрирају. Зими остају незамрзнути и представљају прибежиште за боравак у неповољном периоду године.