уторак, 25. септембар 2018.

Весић: Повлачење пластичних кеса је еколошка прекретница за Град Београд

Одборници Скупштине града усвојили су данас Одлуку о условима коришћења кеса за испоруку робе на месту продаје роба и услуга. Заменик градоначелника Горан Весић истакао је да је у питању један од историјских тренутака за Град Београд, а повод за доношење ове одлуке је Закон о управљању отпадом, који је донела Влада Републике Србије. 

– Желимо да уредимо начин на који ће малопродајни објекти користити пластичне кесе. Такође, важно је што ова одлука ступа на снагу 1. јануара 2020. године, што значи да дајемо рок нешто дужи од 15 месеци, да малопродајни ланци реше овај проблем, односно да се прилагоде. Планирамо и бесплатну поделу цегера широм града – рекао је Весић. 

Он је рекао да Град са Владом РС размењује идеје о доношењу низа подзаконских аката, како би се овај проблем решио и ван малопродајних објеката. 

– Град снажно стоји иза ове одлуке јер се она тиче заштите животне средине. Биће још одлука којима желимо да утичемо на степен заштите животне средине. Ширимо пешачке зоне, купујемо електричне аутобусе и све ово је део широке политике коју град заступа – додао је заменик градоначелника. 

Према његовим речима, са Владом Републике Србије разговара се и о изменама Закона о управљању отпадом, како би се у потпуности решио овај проблем. 

– Време је да Србија почне да се бави овом проблематиком онако како се то ради у развијенијим државама. Одлука о наплаћивању пластичних кеса у малопродајним објектима смањила је промет пластичних кеса за 60 одсто. Разговарамо и са малопродајним ланцима о томе како ће се ова одлука одразити на њихово пословање – закључио је Весић. 

На данашњој седници усвојен је и Закључак којим се осуђује говор мржње одборника Савеза за Србију Жељка Веселиновића.