уторак, 25. септембар 2018.

Весић: Изградња метроа најважнији пројекат за Београд

Oдборници Скупштине града усвојили су данас Одлуку о оснивању јавно-комуналног предузећа за изградњу и обављање превоза путника метроом и развој градске железнице у Београду. Заменик градоначелника Горан Весић је као основни разлог за оснивање овог предузећа навео чињеницу да је потребно да се изградњом метроа Град бави на дневном нивоу, као и да постоји заједничка Радна група на нивоу републике. 

– Предузеће „Београдски метро и воз“  ће развијати и градити метро. Коначно се налазимо пред почетком овог посла, а изградња метроа је дугорочан и комплексан посао и захтева ангажовање свих материјалних и кадровских ресурса града Београда. Вредност читавог посла преко три милијарде евра, док прва фаза кошта 1,3 милијарде евра. То је најважнији посао који ће се обављати у наредним деценијама – поручио је Весић. 

Он је додао да се приближавамо изградње метроа што је историјски тренутак за Београд. 

– Планиране су две линије метроа, прва од Жаркова и Железника до Миријева, али у првој фази само до Карабурме. Друга линија планирана је од Устаничке до Земуна, с тим да ће један крак те линије ићи према Улици Јурија Гагарина. Прва линија ће бити дуга 22 километра, у првој фази ће дужина износити  17 километара, док ће друга бити дуга око 20 километара. Истовремено радимо на ширењу градских железница, па ће БГ воз ће заједно са метроом бити јединствен систем. Београдски метро ће подразумевати и БГ воз, који тренутно саобраћа на две линије, али је поред тога планирана још једна линија која ће повезати Сурчин и Аеродором Никола Тесла, док ће друга „спојити“  Жарково и Карабурму. Постоје планови за отварање линија за Лазаревац и Младеновац, а оног часа када Лазаревац и Младеновац повежемо са центром града, можемо да кажемо да су становници тих општина равноправни са осталим становницима Београда – рекао је Весић. 

Он је прецизирао да ће у складу са законом бити одређен и вршилац дужности директора, Станко Кантар, који се 10 година бави развојем градске железнице, а осмислио је и реализовао проејкат Бг воза и у  последње четири године водио пројекат изградње београдског метроа. 

– Наш план је да изградњу првог дела прве фазе почнемо 2020. године и већ сутра се састајемо са представницима компаније „Ежис“, која врши пројектовање и требало би да заврше до априла. Метро систем који се шири и који ће радити наредне генерације – закључио је заменик градоначелника.