понедељак, 1. октобар 2018.

Радојичић: Почетак изградње гондоле до краја године, период за реализацију 10 месеци

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић, министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић и директор JП „Скијалишта Србије” Дејан Ћикa потписали су данас у Старом двору споразум о сарадњи на реализацији пројекта изградње гондоле од Ушћа до Калемегдана. 

Градоначелник је истакао да је реч о капиталном пројекту који ће омогућити даљи развој туризма у престоници,  а који задњих година бележи озбиљан раст. 

–Ове године је град Београд посетило милион гостију, и остварено је два милиона ноћења, док укупан приход остварен од туризма износи 800 милиона евра. Уколико желимо да задржимо овакав тренд – од 15 до 20 одсто повећања прихода у односу на прошлу годину – морамо и даље улагати у туризам – указао је Радојичић. 

Он је истакао да је инвестиција вредна милијарду и осамсто милиона динара, од чега ће 600 милиона обезбедити Град Београд, а остало Министарство туризма и телекомуникација, док ће пројекат спровести предузеће „Скијалишта Србије”. 

Следи израда пројекта, како је истакао, и ако све буде у реду, радови могу почети до краја ове године, док је период за завршетак радова 10 месеци. 
–Велика је част и задовољство учествовати у реализацији оваквог пројекта,  с обзиром да је, према неким изворима, још давне 1922. године постојала идеја о оваквом пројекту. Посебно када се има у виду да многе светске метрополе имају жичаре и гондоле, попут Будимпеште или Љубљане – истакао је Радојичић.
Градоначелник је закључио да је  реч о сјајној инвестицији, која ће омогућити даљи развој туризма, спојити Келемегдан и парк Ушће и тиме олакшати конекцију између два дела града. 
Министар Љајић је поновио да је изградња гондоле пројекат од капиталног значаја што се тиче туризма. Према проценама стручњака, период повраћаја уложеног новца је 5,7 година, истакао је Љајић и додао да је Београд без сумње лидер српског туризма. Нагласивши да 53 одсто страних туриста који долазе у Србију, посете и Београд, као и да 51 одсто од укупног броја туриста посети српку престоницу. Такође је истакао да је августу забележен раст долазака од 26 одсто у Београду у односу на исти период прошле године, као и раст од 37 одсто ноћења за исти период. 

Министар је истакао и друге заједничке планове са Градом Београдом и „Скијалиштима Србије”, попут изградње скијашке стазе од 520 метара на Авали, а која ће се користити и током летњих месеци. 

–Такође треба поменути изградњу пет пристана на Сави и Дунаву до маја наредне године, као заједнички пројекат Министарства и Града, као и изградњу међународног пристана у Земуну. Исто битна ствар за развој туризма у Београду је изградња и великог Забавног парка. Кинески инвеститор који је на Београдском сајму закупио око 5.000 квадратних метара и чији се почетак рада очекује за око два месеца омогућиће забаву за све заинтересоване, каква је Београду као city break дестинацији потребна – највио је Љајић. 

Он је истакао да је веома битна за развој конгресног и пословног туризма и рекоснтрукција Сава центра, подсетивши да ти туристи троше четири пута више новца од обичних. Такође је указао да највише туриста по броју ноћења ове године има из Турске, Кине, Ирана и Немачке, док су до скора тај примат заузимале земље из региона. 

Директор JП „Скијалишта Србије” Дејан Ћикa је перцизирао да ће дужина стазе гондоле износити 1.000 метара, на којој ће се саобраћати 25 кабина, луксузно опремљених – вајфај системом, климатизацијом и лед расветом. Такође је додао да је капацитет, у првој фази, 3.000 путника на сат, који ће се превозити брзином од 5-6 метара у секунди, док је максимални капацитет гондоле 6.000 путника на сат. Он је закључио да постоји и могућност да превоз гондолом уђе у систем јавног превоза.