среда, 10. октобар 2018.

Никодијевић: Гасимо све котларнице на мазут

Председник Скупштине Београда Никола Никодијевић обишао је данас ОШ „Јајинци” на општини Вождовац, где су у току радови на гашењу котларнице на мазут и њеном прикључењу на гасоводну мрежу. Ову школу, изграђену 1965. године, похађа више од 500 ђака, а Никодијевић је заједно са вршиоцем дужности секретара за заштиту животне средине Иваном Вилотијевић, подсекретаром за образовање и дечју заштиту Игором Раичевићем и председником општине Вождовац Александром Савићем обишао и новоизграђену фискултурну салу.

Никодијевић је подсетио да је прошле недеље градоначелник Београда потписао Споразум о заштити животне средине, унапређењу квалитета ваздуха и смањењу штетних гасова, као и да је Скупштина града усвојила више докумената који се односе на заштиту животне средине.

– Да ти документи нису мртво слово на папиру, доказују активности града у последњих неколико година. У области заштите животне средине постигли смо добре резултате, пре свега зато што смо први и можда једини град у региону који је усвојио више различитих акционих планова и стратегија на ту тему. Ова школа је пример како се у пракси реализују усвојени планови, а у овом конкретном случају пројекат је урађен на основу иницијативе председника општине Вождовац Александра Савића и уз подршку наших секретаријата за заштиту животне средине, образовање и дечју заштиту. То је добар пример како заједнички можемо да радимо и допринесемо да грађани живе здравије и квалитетније. Захваљујући општини направљена је и фискултурна сала, а ово је био следећи корак који ће значити још здравији живот за ђаке и оне који живе у околини школе – казао је Никодијевић.

Он је подсетио да је град донео одлуку се угасе све котларнице које троше еколошки неприхватљива горива. 

– Овде су се деца деценијама грејала на мазут који угрожава и здравље деце и околину људи који живе у Јајинцима. Ово није прва школа у којој смо тако нешто урадили ове године јер смо на сличан начин, преко топлодалековода решили проблем у још три  школе, али ово јесте прва која је прикључена на гасовод. У плану је да до краја године још две школе обезбедимо на овај начин, а подсетићу да је планом „Београдских електрана” предвиђено да се до 2021. године већина загађивача угаси и пређе на еколошки прихватљива горива. Ми смо пре два месеца обишли завршне радове на магистралном топловоду Новог Београда и он ће нам послужити да повећањем његових капацитета све котларнице – загађиваче са десне стране ауто-пута, према стадионима „Звезде” и „Партизана”, погасимо и потрошаче прикључимо или на гас или на топлодалековод – казао је Никодијевић, најавивши да ће грејање на гас у ОШ „Јајинци” почети до краја године.

Вршилац дужности секретара за заштиту животне средине Ивана Вилотијевић истакла је да је овај секретаријат за конверзију грејања на гас или топловод у последњих неколико година издвојио око 300 милиона динара.

– До сада смо то учинили у 15 школа и наставићемо тако јер размишљамо о здрављу деце. Скупштина града је прихватила повећање буџета Секретаријата за животну средину, те ће тако све више новца бити усмерено у екологију – казала је Вилотијевићева. 

Председник општине Вождовац Александар Савић истакао је да је његов циљ да ова општина буде здравија и еколошки одржива средина.

– Општина јесте дала иницијативу за гасификацију школе, а прошле године смо исто учинили и у Дому здравља у Јајинцима. То намеравамо да учинимо и у СЦ „Вождовац”, а расписали смо тендерску документацију за израду енергетских пасоша за све објекте на територији општине. Кроз тај процес знаћемо где и на који начин треба да улажемо, где ће се мењати стoларија, где кровови, а за све објекте ћемо предвидети овакав вид грејања. Надам се да ће Вождовац бити прва еколошка општина на територији града – казао је Савић.