среда, 10. октобар 2018.

Поклони за малишане из Звечанске и Прихватилишта за децу

Заменик градоначелника Горан Весић, заједно са чланицама Градског већа Тањом Поповић и Еленом Билић, обишао је данас Центар за заштиту деце, одојчади и омладине у Звечанској и присуствовао подели пакета које су за децу ове установе прикупили ученици и запослени у ОШ „Раде Драинац”. Реч је о акцији у оквиру Дечје недеље током које су деца и запослени сакупили одећу, школски прибор, књиге и играчке за децу из Звечанске и Прихватилишта за децу.

Весић је рекао да деца ове школе сваке године организују прикупљање играчака и одеће за децу којој је то потребно.

– Ово што раде деца и запослени у школи „Раде Драинац” требало би да раде све школе. На овај начин деца се уче да буду солидарни део друштва, да размишљају о томе како да помогну другима. Кроз овакве акције она могу много тога да науче. Школе и постоје зато да децу поред школског градива науче како да постану одговорни чланови друштва и добри људи – нагласио је Весић.

Он је подсетио да је пре две године ова школа такође учествовала у акцији прикупљања одеће и играчака за децу мигранте, за које је био направљен прихватни центар у хотелу „Бристол”.

– Тада су ме ганули јер су водили рачуна о томе да деца која су све изгубила у рату добију нешто од њих како би им било срећније детињство – нагласио је Весић.

Он је захвалио директорки школе „Раде Драинац”, наставницима и ученицима који су, како је навео, показали да имају велико срце.

Директор Центра за заштиту деце, одојчади и омладине у Звечанској Зоран Милачић рекао је да је ово традиционална акција коју организује Скупштина града са овом школом.

– Ово је прекрасна идеја јер то нашим малишанима много значи. Суштина је у бризи која се пружа у комуникацији, али и у томе да они нису сами и да о њима, осим радника, брине још неко. Акција траје већ три године и надамо се да ће бити настављена и да ће се и друге школе прикључити. За децу без родитељског старања ово је много важно и због њихове интеграције у социјално окружење – нагласио је Милачић.

Чланица Градског већа Елена Билић претходно је истим поводом поделила пакете корисницима Прихватилишта за децу у Булевару ослобођења.

Она је подсетила да учесници и запослени ОШ „Раде Дринац” из Борче, у оквиру Дечје недеље, сакупљају и доносе поклоне својим другарима који су смештени у некој од установа социјалне заштите.

– Другарство и осећај одговорности развијају се на различите начине, па је и ово један од њих. Са друге стране, овакве активности поспешују сарадњу породице и школе јер се активно укључују и родитељи. Такође, ово је добар начин да се код деце развије емпатија, осећај да се деца и људи међусобно не разликују и да их не треба вредновати по боји коже или материјалном статусу – указала је Билићева.

Догађају је присуствовала и директорка ОШ „Раде Драинац” Славица Зајић Смиљанић, као и ученици ове школе.