среда, 10. октобар 2018.

Археолошко дружење у Ранчићевој кући и Легату др Александра Костића

У Ранчићевој кући, седишту Центра за културу Гроцка, одржана је права археолошка радионица за ђаке из Гроцке, уприличена поводом манифестације „Дани европске баштине”.

Овом приликом, археолози из Музеја града Београда – кустоси Драгана Стојић и Ана Живић приказале су ученицима четвртог разреда шта је посао археолога, како се обављају ископавања, шта се ради са пронађеним предметима, које све алате користе, и нарочито како се поступа са фрагментима. Како би радионица била што веродостојнија, ђаци су за ову прилику понели старе и окрњене керамичке шоље и чиније.

Археолошко дружење настављено је у недавно отвореном Легату др Александра Костића, где су се ђаци сусрели са правим археолошким налазима који потичу са територије општине Гроцка. Поред окамењених пужева и лишћа, зуба и костију мамута, збирку чине керамика и посуде из различитих периода, камено оруђе, коштане удице и игле, копља и метално оруђе, наруквице, римске фибуле и новчићи, предмети из времена турске и аустроугарске владавине.