четвртак, 11. октобар 2018.

Отворено пет „Лидл” маркета у Београду

Председник Србије Александар Вучић, градоначелник Београда Зоран Радојичић, министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић присуствовали су јутрос свечаном отварању ланца маркета „Лидл” на Звездари. Заједно са Томасом Шибом, амбасадором Немачке у Србији, обишли су објекат у Улици Војислава Илића, где је и приређена свечана церемонија отварања ове немачке фирме. 

Широм Србије, данас је отворено још 16 маркета, а у Београду грађани могу да купују на пет локација. 

– „Лидл” је инвестирао у Србију 205 милиона евра и запослио 1.553 радника. Имао сам прилике да разговарам са радницима, они су насмејани и задовољни. Надају се да ће моћи да напредују, обезбеде будућност за себе и своју децу – рекао је Вучић на отварању.

Председник Србије је подсетио да је у рад „Лидла” укључено 200 наших фирми и да ће се на полицама овог ланца широм света наћи наши најквалитетнији производи.

– Ово није обична продавница, ово је нешто мало важније. Земља са таквом понудом у малопродаји грађанима пружа и избор да могу да бирају јефтино, а квалитетно. Истовремено, много тога можемо да научимо од „Лидла”, посебно у организацији рада, логистици и модерном начину вођења посла, не само трговинских ланаца – рекао је Вучић. 

Председник Србије је указао на значај немачких инвестиција, истакавши да у немачким компанијама у Србији ради око 50.000 људи.

– Са Немачком имамо највећу трговинску размену. Захваљујући њиховим инвестицијама и фабрикама имамо једну од најбржих растућих економија у Европи. Молим вас да подржите даљи долазак немачких инвеститора, а ми ћемо омогућити најбоље услове за њихов долазак и опстанак – закључио је председник Србије. 

Присутним грађанима обратио се и градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић. Он је истакао да је сјајна вест отварање „Лидла” у Србији. 

– Са овом немачком компанијом долази и добар квалитет, добре цене и нова радна места. Наша жеља је да свака општина у Београду има „Лидл”. Сада их у Београду имамо пет, до краја године ће у престоници Србије бити отворена и шеста, док ће следеће године главни град имати седам „Лидл” продавница – рекао је Радојичић. 

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић подсетио је да је први новински текст о томе да компанија „Лидл” планира да дође у Србију објављен 2007. године, те да се после 10 година у Србији отвара први савремени дисконтни ланац. 

– Отварање „Лидл” продавница значи много за наше потрошаче. Због веће конкуренције ће имати већу могућност избора, самим тим очекује се борба међу трговцима за купце, потрошаче, тако да морају нудити приступачније цене и квалитетнију услугу – казао је Љајић.

У Србији послује око 400 немачких компанија у којима ради 50.000 људи, а од 2000. године те фирме су инвестирале око две милијарде евра. 

Амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб рекао је да је „Лидл” добар пример за шта се немачке фирме залажу у Србији,  а то је одржив и промишљен приступ пословања. Он је истакао да ће Немачка и даље бити поуздан и поштен партнер Србије на њеном путу ка ЕУ.