четвртак, 11. октобар 2018.

Весић: Ребалансом буџета око две милијарде динара више у градској каси

Заменик градоначелника Горан Весић рекао је на данашњој седници Скупштине града да је ребаланс буџета за 2018. годину, као и до сада, резултат рестриктивног и уравнотеженог приступа планирању прихода у градској каси. Он је, образлажући пакет одлука у вези са ребалансом, прецизирао да су приходи повећани.

– Приходи сада износе 105.833.716.948 динара, што значи да је остварено повећање укупних буџетских прихода за нешто више од две милијарде динара. Од 2014. године, основни буџет увек је нижи од ребаланса и то значи да се приходи планирају конзервативно и одговорно. Дакле, основна карактеристика буџета од 2014. јесте да је он реалан. Трошимо оно што имамо, не задужујемо се и кредити се враћају. Све су ово показатељи да Београд из године у годину има веће приходе и да као локална самоуправа напредује – појаснио је Весић.

Заменик градоначелника је истакао да је највеће повећање у ребалансу остварено од пореза на зараде, за нешто више од осам стотина милиона динара.

– То је показатељ да има више запослених, да су веће плате и да се отварају нова радна места – рекао је Весић.

Такође, додао је он, повећан је и допринос за уређење грађевинског земљишта за око милијарду динара.

– Јасно се види да се у Београду гради јер се издаје више грађевинских дозвола и плаћају се доприноси. Прошле године издато је за више од милион квадрата, а ако се настави оваквим темпом, ове године премашићемо ту квадратуру – истакао је Весић.

Весић је напоменуо да су наредне године у плану велики инфраструктурни пројекти, међу којима су нови савски мост, нови градски тунел, Топчидерски тунел као завршетак Моста на Ади. Те пројекте, додао је Весић, град ће радити заједно са републиком.

Кад је реч о расходима, напоменуо је Горан Весић, највећа повећања тичу се социјалне заштите, и то у сегменту накнада за децу и породицу.