четвртак, 11. октобар 2018.

Београд никад ближи метроу

Градска скупштина на данашњој седници донела је Решење о давању сагласности на Статут Јавног комуналног предузећа за изградњу и обављање превоза путника метроом и развој градске железнице у Београду. Како је подсетио заменик градоначелника Горан Весић, ово предузеће основано је на прошлој седници, а кад је реч о самом метроу, у току је фаза прифизибилити студије, коју француска компанија „Ежис” треба да заврши до 10. фебруара. Следи физибилити студија, потом главни пројекат и пројекат за извођење, а већ су прифизибилити студијом дефинисане трасе метроа, чиме су решене раније дилеме.

Весић је још једном истакао да би требало да све буде спремно да градња прве линије метроа почне 2020. године.

– Београд никад није био ближи првој фази прве трасе овог великог пројекта – навео је Весић.

Како би предузеће заживело од 1. јануара, неопходно је било управо ово усвајање статута, а потом и његова регистрација. Он је закључио да стварање система метроа није само градња, већ процес за који је важно да имамо сопствено предузеће. Притом, неће бити новог запошљавања у њему, већ ће бити ангажовани људи који су већ радили на овом пројекту раније.

На данашњој седници дате су и сагласности на ребалансе програма пословања за 2018. годину за 20 јавних и јавних комуналих предузећа. Горан Весић је прецизирао да је ово наставак данас усвојеног ребаланса буџета, а с обзиром да предузећа, осим ГСП-а и „Сава центра”, добро стоје, запослени ће у складу са потписаним колективним уговором добити солидарну помоћ од 41.600 динара. То ће бити исплаћено у октобру, навео је Весић, и додао да ће се повећати и топли оброк и јубиларне награде.

Заменик градоначелника је подсетио и да је примљено скоро три хиљаде радника који су већ дуго радили на уговорима у комуналним предузећима, што је, како је оценио, било нехумано јер су неки уговори о привременим и повременим пословима премашивали и десет година.

– Тиме Град Београд показује велику одговорност према запосленима у јавном сектору, јер су то људи који добро раде свој посао и помажу да милионски град функционише како треба. Више пута сам рекао да су они прави хероји Београда – оценио је Весић.

Заменик градоначелника је поновио и да град нема намеру да продаје јавна предузећа, али да ће наставити да унапређује квалитет услуга. Посебан акценат стављен је на ГСП, где се тренутно ради на финансијском реструктурирању, а наредне године предстоји и куповина нових аутобуса. Такође, указао је и на важност „Сава центра” који је потребан због развоја конгресног туризма. Он ће засигурно бити реконструисан, поручио је Весић, а са понуђачем се тренутно преговара.

– Јавна предузећа раде добро, а надаље ћемо радити на побољшању квалитета услуга – истакао је Весић.

Скупштина Града Београда на данашњој седници прихватила је и измене и допуне програма уређивања и доделе грађевинског земљишта за 2018, као и допуну Одлуке о промени оснивачког акта ЈП за грађевинско земљиште и изградњу Београда.