уторак, 16. октобар 2018.

Радојичић: Београд се развија плански, а у средишту свих интереса је човек

Београд се развија плански и стратешки, има много идеја и потенцијала да их реализује, а у средишту свих интереса је човек и његов бољи квалитет живота, поручио је данас градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић отварајући прву пленарну сесију на Форуму „16+1”. Он је подсетио на финансијске проблеме у периоду од пре пет година, али и нагласио да су данас финансије стабилне, а економска ситуација уравнотежена. 

– То је био добар симбол инвеститорима због чега је данас Београд велико градилиште. Све више се инвестира у наш главни град, а један од највећих пројеката је „Београд на води”, који ће, када буде комплетно завршен, имати два милиона квадратних метара пословног и стамбеног простора, а читава инвестиција износиће три и по милијардe евра – истакао је градоначелник.

Он је посебно нагласио значај сарадње са Кином, која је у протекле четири деценије стално на високом нивоу. Захваљујући председницима две државе, последњих година пријатељство је на највишем могућем нивоу. 

– Све се то одражава на привреду две државе, а у крајњој инстанци и на сарадњу Београда и Пекинга. Урађен је Пупинов мост, трeнутнo се ради обилазница око Београда, а за нас је посебно значајан будући српско-кинески индустријски парк у Борчи. На 320 хектара очекуемо да ће се наћи хиљаду високотехнолошких фирми са 10.000 нових радних места. Овај пројекат је изузетно значајан за Београд јер очекујемо његов велики утицај на привреду Београда, али и да буде шанса за младе образоване људе – нагласио је Радојичић.

Градоначелник се осврнуо и на пројекат метроа, за који је истакао да је засигурно главни циљ јер решава један од највећих проблема у Београду, а то је транспорт. Он је подсетио да ће до фебруара бити завршена студија изводљивости, те да би прва линија, дужине 17 километара, могла да почне да се гради 2020. године. 

– У наредном периоду планирамо много да радимо у Београду. Међу тим плановима су два моста и два тунела. Један од тих мостова је нови на Сави, на месту Старог трамвајског моста, а овај пројекат има две фазе: прва да се премести стари мост и друга да се направи нови мост дужине око 400 метара са навозима од 800 метара. Целокупан пројекат је вредан 45 милиона евра и очекујемо да следеће године почне његова реализација – рекао је градоначечник, подсећајући да ће један тунел спајати Карађорђеву и Булевар деспота Стефана, а други је Топчидерски тунел, и додао да се тендери очекују следеће године.

Градоначелник се посебно осврнуо на пројекат депоније у Винчи, који ће бити рађен по систему јавно-приватног партнерства, чиме ће бити решен вишедеценијски проблем. Он је изразио очекивања да ће једна од најлошијих тачака у Европи бити уређена.

Радојичић је подсетио да су реновирани Нардони музеј и Музеј савремене уметности, те да је дошао ред на зграду Филхармоније. Говорио је и о пројектима изградње гондоле и линијског парка.

– Све што се улаже у град на директан или индиректан начин враћа се кроз туризам. У 2017. години смо имали милион туриста и два милиона ноћења. Ове године очекујемо повећање од 15 до 20 одсто. За нас је посебно значајно што се повећава број туриста из Кине – нагласио је Радојичић.

Он је истакао значај повезаности региона и обједињене туристичке понуде, те закључио да је заједнички наступ веома важан у будућности.

Заменица градоначелника Пекинга Ванг Хунг рекла је да је главна нит сарадње Кине и 16 земаља у трговини и култури и навела да су у тим областима већ постигнути резултати, те да је жеља да се они још унапреде.

– У последње време Србија, Црна Гора, Албанија и Босна су ослободиле наше туристе од тога да са визама долазе у ове земље. Ми имамо шест директних линија између Кине и главних градова 16 земаља, а надамо се повећању броја ових линија. Желимо да повећамо промоцију ових земаља у Кини јер желимо више ваших туриста. Било би добро побољшати сарадњу у области инвестиција и туризма, од чега бисмо сви имали користи – нагласила је Ванг Хунг.

Тема пленарне сесије су инвестициони пројекти градова учесника и НР Кине, јавно-приватно пратнерство као модел финансирања пројеката од јавног значаја, креирање и значај обједињене туристичке понуде Централне и Источне Европе усмерене ка кинеском тржишту, а пројекте својих престоница изнели су представници Тиране, Сарајева, Софије, Будимпеште, Подгорице, уз учешће представника Загреба и Риге. О томе да је Србија добра инвестициона дестинанција и да јача своју позицију на „Дуинг бизнис листи” Светске банке говорила је Видосава Џагић, помоћница директора Привредне коморе Београда.