уторак, 16. октобар 2018.

Димитрије Туцовић поново на Славији

Председник Скупштине града Никола Никодијевић и директор ЈКП „Погребне ускуге” Драган Балтовски открили су данас бисту Димитрија Туцовића која се налази на платоу код Народне банке Србије. Он је том приликом истакао да је поносан што се ова биста вратила на Трг Славија, где јој је и место.

– Вратили смо бисту Димитрија Туцовића, као што смо и обећали на почетку реконструкције Трга Славија. Посмртни остаци Димитрија Туцовића сахрањени су 2016. године у Алеји заслужних грађана уз све државне и војне почасти, како то заслужује једна изузетна историјска личност и највећи теоретичар социјалистичког покрета у Србији. Реч је о човеку који је оставио неизбрисив траг у историји Србије и радничког покрета. Његов споменик се и налазио на Славији управо зато што су се овде налазиле некадашње бараке радничког покрета и где су била окупљања левичара у Београду – рекао је Никодијевић.

Он је истакао да је споменик сада много приступачнији грађанима јер могу да приђу, положе цвеће и одају дужну пошту.

– Драго ми је и што смо успели да завршимо реконструкцију трга, али и да вратимо споменик пред само обележавање стогодишњице краја Великог рата која ће бити у новембру. Димитрије Туцовић је био једини политичар у Србији који је гласао против ратних кредита, а онда отишао као добровољац у Први светски рат да брани своју земљу, где је и изгубио живот. Ми смо зато дужни да чувамо сећање на Димитрија Туцовића, али и на све оне догађаје важне за историју нашег народа – казао је Никола Никодијевић.

Он је подсетио да се баш из тог разлога први пут заједнички обележава Дан ослобођења Београда у Првом и Другом светском рату. 

– Манифестацијом „Дани слободе” од 20. октобра до 1. новембра обележићемо ова два датума низом манифестација и програма. Програм почиње 19. октобра мултимедијалним спектаклом Љубише Ристића у Шећерани, наставља се 20. октобра традиционалним дефилеом улицама града, а затим ће сваки дан бити посвећен једној земљи савезници – истакао је Никола Никодијевић, нагласивши да је поносан што се на прави начин обележавају историјски догађаји важни за Београд.

Догађају су присуствовали представници општина Врачар и Савски венац.