среда, 17. октобар 2018.

Радојичић: Поносни на пријатељство Београда и Пекинга

Челници Града Београда и Града Пекинга састали су се на маргинама Форума градоначелника главних градова Централне и Источне Европе и Кине („16+1”), где су разговарали о одличним односима српске и кинеске престонице, као и о културним манифестацијама које о томе сведоче.

– Поносни смо на пријатељство између наших народа, наших председника и наших градова. На овом пријатељству градимо изузетно важну привредну сарадњу за нашу земљу. Форум градоначелника „16+1” био је одлична прилика да презентујемо велике пројекте, са уверењем да ћемо заједно остварити много нових пројеката попут ових које радимо сада – рекао је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић и истакао да се радује даљој сарадњи.

Заменица градоначелника Пекинга Ванг Хунг захвалила је градоначелнику, као и његовим сарадницима на гостопримству, срдачном дочеку и одличној организацији форума и пренела поздраве градоначелника Пекинга.

– Наша два града имају јако лепу и успешну сарадњу већ дуги низ година. Београд је први град у Европи са којим је Кина 1980. године склопила пријатељске односе. У овом форуму учествује велики број чланова наше делегације, представника медија, привреде, ту је око 70 људи. Хвала вам на оваквој основи за сарадњу и спровођење свега што смо се договорили – истакла је заменица градоначелника Пекинга Ванг Хунг.

Један од најзначајнијих догађаја који је реализован у сарадњи са Пекингом је манифестација културног, спортског и привредног карактера „Дани Пекинга у Београду”, а на састанку је било речи о организовању узвратне манифестације „Дани Београда у Пекингу”, која би могла да се одржи следеће године.

Заменица градоначелника Пекинга искористила је прилику да делегацију Београда, са градоначелником на челу позове да Србију представе и на Сајму у Пекингу 2019. године, где се очекује учешће више од 100 земаља. Током 126 дана, овај сајам посети 16 милиона посетиоца.

– Прилика да промовишемо наш град и земљу на овако значајном скупу је веома важна. Поред великих инфраструктурних пројеката, Кина је важан партнер и у области туризма. Разговарао сам са градоначелницима Загреба и Сарајева о обједињавању туристичке понуде ка кинеском тржишту. Градоначелник Подгорице је такође заинтересован за такву сарадњу. Из угла Кине, ми смо мале земље и њихови туристи су заинтересовани да, када дођу на тако далеку дестинацију, онда обиђу цео регион. Размена туриста у региону је јако значајна, посебно имајући у виду да је у првих седам месеци ове године нашу престоницу посетило 25.000 Кинеза, што Кину ставља на друго место по броју туриста који нас посете. Желимо да се тај број повећа – закључио је градоначелник Београда.

Делегацију Града Београда на овом састанку чинили су и председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић и члан Градског већа Драгомир Петронијевић.