четвртак, 18. октобар 2018.

Уручен Водич за старије суграђане пензионерима општине Звездара

Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић уручила је пензионерима Звездарe Водич за старије суграђане. Како је том приликом истакла, Град Београд је веома дуго припремао ову активност, у жељи да старијим суграђанима олакша старење. 

– Водич садржи све што је једном пензионеру потребно, од помоћи у кући, важних бројева телефона и адреса, неопходних информација, па све до клубова за старе у којима се свакодневно одржавају занимљиве активности. Надам се да ће овај водич бити од користи свима. Желела бих да истакнем да град сноси све трошкове израде и дистрибуције водича, а да је он потпуно бесплатан за све оне који буду желели да га прочитају и да се упознају са активним старењем. Наши најстарији суграђани су задужили овај град и ово је још један начин да кажемо хвала за све што су урадили за нас. Београд је град у коме доминира популација старијих особа, a управо се хуманост једног друштва мери његовим односом према најмлађим и најстаријим суграђанима – истакла је она и додала да ће у току следеће године бити отворен још један клуб за старије на Звездари.

Према њеним речима, у претходне четири године отворено је 10 нових клубова за пензионере, и то у четири општине које до сада нису имале клубове за дружење пензионера, а то су Барајево, Звездара, Земун, Раковица, а на Вождовцу, Новом Београду, Врачару, Савском венцу и у Земуну су поред постојећих отворени нови клубови. Комплетно су реновирана четири клуба – Палилула (реновиран после 20 година) Светогорска, Савски Венац и Младеновац. Током 2018. године, у плану је отварање још једног клуба за стара лица, тако да ће их укупно бити 30 на територији града Београда. У складу са потребама за овом врстом подршке проширује се и комплетно реновира клуб за старе на Новом Београду на Лединама. 

– Унапређење заштите старих лица у Београду развијањем разноврсних сервисних услуга намењених нашој најстаријој популацији и креирање иновативних социјалних услуга, као и континуирана међусекторска сарадња институција и установа које се баве заштитом наше најстарије популације и даље ће бити приоритет социјалне политике Града Београда – рекла је Наташа Станисављевић.

Онa је додала да се Град  Београд залаже за друштво за све генерације, а с обзиром на доминантну популацију старијих особа у Београду, почев од 2014, град је континуираним и конкретним мерама, у оквиру својих надлежности, унапредио положај најстарије популације, настојећи да на тај начин спречи даљи пораст њихове социјалне изолације и маргинализације.

– У Београду има 405.308 пензионера. Рационалан и хуман однос према популацији најстаријих суграђана је водећи принцип политике Града Београда. Град Београд формално је задужен за ванинституционално збрињавање најстарије популације које се реализује у оквиру РЈ „Дневни центри и клубови” Геронтолошког центра Београд. У саставу РЈ „Дневни центри и клубови”, за коју је задужен Град Београд, данас се налази 29 клубова за стара лица који су равномерно распоређени на административном подручју града и Служба помоћи у кући, која функционише на 14 градских општина – појаснила је секретарка.

У претходном периоду, у складу са потребама најстарије популације, развијана је ванинституционална заштита ширењем клупске мреже и унапређењем службе помоћи у кући. У клубовима за старија лица обезбеђује се задовољавање најразличитијих потреба ове популације, а на годишњем нивоу услуге клубова користи преко 10.000 особа старијих од 65 година.

Председник општине Звездара Милош Игњатовић захвалио је Град Београду и навео да ће се трудити да се заједничким снагама побољша квалитет живот пензионера у овој општини. 

На територији ове општине има 36.817 пензионера, а укупан број становника је 151.808.